Изключително мощни слънчеви бури ни удрят през август (видео)

Изключително мощни слънчеви изригвания прогнозират през месец август украински учени. В резултат на тях ще има и силни магнитни бури, пише украинското издание "Полемика". Според сътрудника на Астрономическата обсерватория в Лвов Мария Ковалчи през август на Слънцето ще се наблюдават истински "бури". "Може да се появят по 200 изригвания на ден, които ще продължават по 2-3 часа" – каза тя.

Ученият от Одескаата обсерватория Михаил Рябов от своя страна отбелязва, че пикът на слънчевата активност е започнал през2009 г. и вече наближава най-високата си стойност."Това означава, че на Слънцето почти всеки ден ще има по няколко групи петна – до десет или дори повече, при това всяка група може да бъде по-голяма от Земята. Това са области, в които се натрупва магнитна енергия, а след това се материализира под формата на слънчеви изригвания " – обяснява Рябов.

Той подчерта, че повишаване на слънчевата активност се очаква около 1-2 август, а върхови стойности на слънчевата активност ще има от 4 до 6 август.

Източник: http://snews.bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини