Откриха столицата на одрисите на вр. Кози грамади

Зам.-директорът на НИМ доц. д-р Иван Христов откри търсената от 130 г. Столица на Одрисите. Тя се намира в Средна гора на връх Кози грамади, над Старосел и Хисар.

Одрисите са тракийско племе, населяващо териториите, простиращи се до завоя на р. Тонзос при Кабиле до долното течение на река Хеброс през 5 в. пр. Хр. до 6 в. след Христа.

Шефът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров обяви пред БНТ, че на връх Кози грамади има две огромни крепости, изградени от еднотонни каменни блокове с правилна форма и перфектно обработени.

"Навсякъде в Тракия, в Севтополис - столицата на Севт III, която се намира под дъното на язовир “Копринка” до Казанлък, стената е на примитивна каменна основа с кирпичена настройка", аргументира се директорът на НИМ пред "Марица".

Откритите гробници край Старосел, които са известни, са гробището, некрополът на тези 2 големи крепости. Една от тях е светска, а другата е духовна - "Светилището на Зевс".

При разкопки екипът на д-р Христов разкри през юли голям тракийски храм и светилището на Зевс и Хера на площ от 50 кв.м. В началото на август бе открит голям оброчен релеф на античния бог на боговете Зевс.

Димитров добави, че "Замъкът на Одриския владетел", и "Светилището на Зевс" са оградени от масивни стени.

"Няма друго такова нещо в България", коментира Димитров.

Той настоява правителството да задели поне 10% от милиарда заем, който ще теглят да отиде за разкриването и социализирането на находката.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини