Бареков предлага по 1000 лева за бебе в Родопите

Николай Бареков подкрепи идеята за държавна стратегия, която да съхрани високопланинските селища в България, както и създаването на населени райони със специален статут като Родопите и Странджа-Сакар.

Това обяви самият той в чепеларското село Забърдо, където гостува на традиционният събор в селото под скалния феномен Чудните мостове. Журналистът пристигна в Забърдо по покана на бившия кмет Валентин Черпоков, който е автор на програмата, но така и не успял да впечатли с нея управляващите.

„Всеки четвърти българин е изоставен от държавата.  ¼ от населението живее във високопланинските села, за които нито едно правителство не си е мръднало пръста от 24 години. Повече от две десетилетия те са подложени на обезлюдяване и упадък”, смята журналистът.

Според него  Програмата за развитие на селските райони е политизирана от бившето правителство и  много от средствата по нея са изгубени или насочени към определени общини по тясно партиен критерий.

Той коментира, че държавата не само трябва да създава условия за обратна миграция на младите хора и семейства в тези трудни райони, но и да дава помощи в двоен размер за детските надбавки, еднократна помощ от 1000 лв. за раждане на първо дете и 2000 лв. - за второ. Населението във високопланинските селища трябва да получава безплатни дърва за огрев, а за възрастните хора здравеопазването трябва да е безплатно.

Бареков се ангажира да работи основно с кметове и общински съветници, защото по са най-близо до проблемите на хората. В родопското село го посрещнаха над 500 души, а десетки се изредиха да споделят за труднодостъпно образование и здравеопазване, ниски доходи и висока безработица. Самодейците от „Евро баби”, посрещнаха Бареков със специална песен, както сториха преди години с Камата.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини