Производителите да се обединят, тогава държавата ще помага за износа

Малките и средни производители да се обединят, за да могат да изнасят продукцията си в чужбина и да успеят да се справят с родната конкуренция в кризата. За това призова в Смолян вицепремиерът Даниела Бобева, която се срещна с земеделски производители, животновъди и представители на малкия и среден бизнес в района на Смолян, Чепеларе и околните села. Те са поставили пред нея редица проблеми, сред които със земята, с липсата на пасища, както и голяма разпокъсаност на малките ферми, което спъва родопските фермери да изнасят навън произведеното.

Бобева обяви, че трябва производителите да се обединят в асоциации, за да се подпомогне износа на продукция.

"В Смолян има Асоциация на овцевъдите и това е истината, това им дава страхотни шансове, защото в програмата на правителството е записано, че ще се подпомагат бизнес асоциации с цел износ. Защо не изнасяме домати, бе хора, след като през 1988г. България е била втора в света след Италия? Сега защо не изнасяме, а внасяме", недоумяващо запита Бобева.

Само чрез обединяване ще може, в условията на силна вътрешна конкуренция и финансова криза, малкият производител да продава навън и да стабилизира бизнеса си, а държавата ще помага за това, обобщи икономическият министър.

Тя разказа още, че при среща с дипломати на държави от Близкия Изток, те са заявили сериозен интерес да купуват български агнета, както и продукция от този отрасъл, но производителите трябва да се обединят,а  правителството ще помогне за износа на продукция,

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини