Масови протести срещу правителството в Полша

Десетки хиляди членове на полските профсъюзи в събота ще проведат шествие през столицата на Полша в края на четиридневния протест срещу непопулярното и все по-крехкото дясноцентристко правителство, предаде АФП, цитирана от „Фокус”.

Протестът отразява ширещото се обществено недоволство от наблюдаващото се през тази година остро икономическо забавяне в Полша, предизвикано от кризата в еврозоната. Недоволството стана причина за спада в подкрепата за коалиционното правителство до най-ниското й ниво, след като премиерът Доналд Туск пое властта през 2007 година.

Трима от депутатите на Туск напуснаха редиците на управляващата партия, което повишава вероятността от правителство на малцинството. Това може да наложи предсрочни избори преди мандатът на правителството да изтече през 2015 година.

Организаторите на протеста очакват между 60 000 и 100 000 души да се включат в демонстрациите в протест срещу скорошните промени в трудовата и социална политика. Протестиращите настояват за понижаване на пенсионната възраст, която по-рано правителството повиши до 67 години, както и повишаване на минималната работна заплата.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини