Масови стачки в Гърция тази седмица

Петдневната стачка започва от днес в Гърция в знак на протест срещу съкращенията в държавния сектор. Правителството трябва да посочи хиляди държавни служители за евентуални съкращения, за да убеди кредиторите, които пристигат за проверка на 22 септември, че заслужава допълнително финансиране от спасителната помощ.

Федерацията на работещите в сферата на средното образование започва петдневни акции в знак на протест срещу искането на тройката международни кредитори от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд (МВФ) в т. нар. трудов резерв да бъдат прехвърлени учители, които са заплашени от уволнение в рамките на съкращенията в публичния сектор. В стачката, която ще затвори за неопределен срок училищата, ще се включат и преподаватели от редица атински университети.

В протестите ще участват и работещи в застрахователни пенсионни фондове, които са недоволни от прехвърлянето в трудовия резерв на 618 служители, съобщава ИТАР-ТАСС.

На 18 и 19 септември профсъюзът на работещите в държавния сектор АДЕДИ организира 48-часова стачка срещу политиката на правителството за съкращаване на работни места в публичната сфера. На 18 септември в знак на солидарност четиричасова стачка организира и основната федерация на работещите в частния сектор ГСЕЕ.

До края на септември в т. нар. трудов резерв трябва да бъдат прехвърлени 12,5 хиляди служители. Няколко хиляди работещи, включително много учители, вече бяха включени в тази схема през юли. До края на септември се планира в трудовия резерв да попаднат още 12,5 хиляди души, като около 4 хиляди от тях окончателно ще бъдат уволнени. Държавните служители, прехвърлени в трудовия резерв, са длъжни да приемат ново работно място или ще бъдат уволнени след няколко месеца.

Технически експерти на тройката международни кредитори ще започнат преглед на изпълнението на структурните реформи съвместно с гръцкото правителство от утре, а на 22 септември се очаква в Атина да пристигнат ръководителите на мисията. Освен съкращенията в бюджетния сектор инспекторите ще обсъждат и приватизацията на три големи държавни корпорации – Гръцки оръжейни системи (ЕАС), Гръцка автомобилна промишленост (ЕЛБО) и металургична компания ЛАРКО. Ще бъде обсъждан и нов данък върху недвижимите имоти.

Гърция се надява, че одитът на финансите й ще бъде завършен до заседанието на Еврогрупата на 15 октомври, на което ще бъде взето решение дали Атина да получи поредния транш от спасителната помощ в размер на един милиард евро, отбелязва агенция ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини