ООН: В Сирия е използван зарин

ООН потвърди категорично употребата на химически оръжия в Сирия. Проверката на инспекторите е установила, че при атаката край Дамаск през август е бил използван зарин.

Дългоочакваният доклад на експертите бе огласен от генералния секретар на световната организация Бан Ки-мун.

В изказване пред Съвета за сигурност той настоя на отговорните за деянието да се потърси сметка и поиска Съветът да предвиди санкции, ако Дамаск не изпълни плана за унищожаване на химическия му арсенал.

Бан Ки-мун окачестви като военно престъпление използването на химически оръжия.

Докладът разкрива, че между 2 и 5 часа сутринта на 21 август температурата край Дамаск е паднала. По този начин са се оформили благоприятни условия газът да се задържи близо до земята и лесно да проникне в ниските части на жилищата, където много хора се били скрили. Атаката е била осъществена от ракети земя-земя, носещи газ зарин.

Инспекторите на ООН ще се върнат в най-близко бъдеще в Сирия, за да проучат предполагаема химическа атака в град Алепо.

Докладът на ООН за използването на химически оръжия в Сирия не съдържа категорични оценки и трябва да бъде проучен, заяви руският посланик в ООН.

Британският външен министър Уилям Хейг обаче отбеляза, че документът напълно отговаря на вижданията на Лондон.

От своя страна френският първи дипломат Лоран Фабиюс коментира, че експертният доклад на ООН не оставя никакви съмнения във вината на Дамаск за химическата атака от 21 август. Говорителят на Белия дом Джей Карни също се присъедини към оценките на Лондон и Париж, заявявайки че изнесените данни недвусмислено показвали, че режимът в Дамаск е отговорен за химическата атака.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини