Родопчани се прочуха със свирни от морето

Снимки:Личен архив

Музиканти се прочуха със свои изпълнения на родопски мелодии от морето. Те бяха една от атракциите по родното Черноморие, която удиви много от плажуващите във Варна през лятото.

На пясъка се появява гайдар и от каба гайдата му започват да излизат чудни ритми. После акордеонист се присъединява към колегата си и хората хвърлят бири и коктейли, за да разберат какво става около тях. Музикантите са по бански, свирят и стъпвайки по пясъка се отправят към морето. Германски туристи вадят фотоапарати и снимат, а българи ритмично потропват под звуците и се просълзяват. Така миналото лято започва историята „Солена вода", в която двама приятели стават неволни участници, свирейки за кеф на плажната ивица във Варна. Техен познат ги заснема и пуска поредица от видеа, които бързо се превръщат в хит в социалната мрежа Фейсбук. Toва лято пък последва „Солена вода: Продължението", което е едно от най-харесваните от родопчани видео.

„Браво, напълнихте ми душата", „Как галем солена вода" (Как обичам солена вода), „Пичове, разбихте ме", са само част от множеството коментари, които получават двамата музиканти за изпълненията си в морето от изминалото лято. „Бяхме на плаж, инструментите ни бяха в колата и спонтанно ни хрумна идеята да посвирим. Изсвирихме няколко песни в заведението на нашия приятел Дидо, което се намира на плажа и на мен ми хрумна идеята да влезна с гайдата в морето. Христо Шехов (акордеониста), ме последва. Доста хора се събраха около нас и с радост приемаха това което правехме", разказа за летните си приключения гайдарят Лазар Кермедчиев. „Хората които държат джетовете и лодките много ни се изкефиха и ни поканиха да се качим на лодката, за да отидем до съседния плаж и там да поздравим техни приятели. Ние решихме да свирим още докато пътуваме към тях", продължава разказа си 24- годишният Лазар и обяснява, че негов приятел на шега е пуснал непрофесионалните клипчета в интернет, за да покаже колко хубаво си прекарват на морето, но никой не си е представял, че ще бъдат толкова гледани и споделяни.

„Чувството да свириш на лодка е много яко, не знаеш дали да свириш ли или да се държиш, за да не паднеш зад борда", казва смолянчанинът, който е син на известния родопски певец Димитър Кермедчиев. Именно баща му го запалва по музиката. „Специaлен чалъм за свирене в морето няма, просто не трябва да влизаш по-дълбоко от нивото на гайдата. Моята я намокрих малко, но нищо не може да й стане, защото и без това се обработва с много солена вода, за да се стегнат порите на меха и да не издиша", продължава да разказва за „Солена вода" Лазар. Неговият приятел също нямал притеснения за акордеона си. 30-годишният Христо Шехов има собствен бизнес за мъжки и дамски облекла, но музиката също му е в кръвта.

Освен че ходят заедно на море, двамата родопчани често свирят по сватби, тържества, канят ги и в много заведения. Виждали сме ги и на антиправителствените протести. Забелязват, че хората се връщат към фолклора и им се радват все повече. „Много харесват родопската гайда, нейното звучене е магнетично и завладяващо. Mлади хора се женят и искат да им свирим", обяснява гайдарят. И продължава с историята за една родопска сватба, на която негов приятел решил да вземе булката с вишка, направо през терасата. Мъжката свита, която съпровождал Лазар с гайдата си, носела черни маски и започнала да тропа по вратата на булката. „Никой не подозираше, че пред вратата нямаше младоженец, защото всички бяха с маски и шаферките затискаха упорито", спомня си гайдарят. Накрая младоженецът влиза през терасата и си извежда булката с вишката, разбира се, под звуците на "Ела се вие превива".

За да влезеш във водата и да свириш не се иска кой знае какво усилие, но за да изкараш музика от гайда и акордеон трябва сърце. Тази теза потвърждават двамата музиканти, които се заричат, че ще продължават да свирят за удоволствие при всяка своя почивка на морето. Сега за тях започва есенно-зимният сезон, през който ще могат да покажат уменията си в много заведения в Родопите и страната.

Иванка Гъркова

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини