Фед изненада пазарите, злато и акции поскъпнаха

Федералната резервна банка на САЩ изненадващо остави без промяна паричната си политика. Опасенията за намаляване на размера на количествените улеснения от 85 млрд. долара месечно не се сбъднаха.

На пресконференция след приключилата днес среща на Федералната комисия за отворени пазари, нейният председател Бен Бернанке коментира решението за запазване на обема на програмата за обратна покупка на облигации и ипотечен дълг. Междувременно инвеститорите купуваха. Индексите в САЩ скочиха, а американските държавни облигации рязко поскъпнаха.

Бернанке каза през юни, че намаляването на обема на количествените улеснения вероятно ще започне през тази година, но сега заяви, че е по-вероятно това да не се случи. Окончателното решение ще зависи от икономическите данни. Повечето членове на FOMC очакват лихвите да останат извънредно ниски за много дълго време.

До края на 2016 г. основната лихва на Фед ще бъде около 2.25%, прогнозира Бернанке, като при това той очаква тогава в икономиката на САЩ да има практически пълна заетост. Ще отнеме още няколко години след това преди Фед да повиши ставката до нейната дългосрочна средна стойност от около 4%, каза Бернанке. Федералният резерв е бил твърде оптимистично настроен за икономическия растеж и то въпреки че анализаторите на централната банка са били подведени до известна степен от временен спад в производителността и потенциала за растеж.

Прогнозите на Фед за безработицата вече са по-точни, отчете Бернанке. Федералният резерв е бил твърде песимистичен за нивото на безработицата през тази година. До 2016 г . централната банка прогнозира годишен ръст на брутния вътрешен продукт на САЩ в рамките на 2.5% до 3.3%. Бернанке подчерта, че никой от членовете на борда на Фед не е обещавал промяна на паричната политика на завършилото днес заседание.

Федералният резерв не може да се тревожи твърде много за разочарованите участници на пазара, заяви председателят на Фед. Те не е трябвало да залагат на къси позиции, само защото са очаквали нещо от централната банка. Надзорът над банковата система е по-добър сега, отколкото през 2008 г., но тя все още не е защитена срещу неприятности, отчете Бернанке. Според него мерките за количествени улеснения са ефективни, но не са предназначени за повдигане на цялата икономика. Федералният резерв не притежава способността да реагира на неравенството в доходите, това е работа на Конгреса, Белия дом и т.н., каза Бернанке. Създаването на работни места и осигуряването на ценова стабилност помагат както на 99% от американците, така и на останалите 1% от тях.

Федералният резерв не може да предотврати ужасните неща, които ще се случат с икономиката при неплатежоспособност на правителството или просрочване на плащания по дълга, предупреди Бернанке. Зависи от Конгреса и президента да си свършат работата и да спрат да разчитат на Фед да поправя нещата. Бернанке отказа да поеме вината за срива на развиващите се пазари. По думите му паричната политика на Фед има за цел да подкрепи икономическия цикъл в САЩ.

Пазарите реагираха силно оптимистично на това, че Фед остави без промяна основната си лихва от 0-0.25% и размера на количествените улеснения. Доходността на американските облигации с 10-годишен падеж рязко падна с 14 базисни пункта, до 2.71%. Доларът също рязко поевтинява, като губи 1.19%, до 1.3515 EUR/USD. Доларовият индекс DXY се понижава с 1.14%, до 80.22 - най-ниското му ниво от 19 февруари насам. Индексът на сините чипове Dow скочи с 0.95%, до рекордните 15 677 пункта. Технологичният Nasdaq спечели 1.02%, до 3 784 пункта. Широкият S&P 500 завърши сесията с повишение от 1.25%, до исторически рекорд от 1 726 пункта.

Данните на EIA показаха изненадващо голям спад на седмична база на петролните запаси на американските компании с 4.4 млн. барела. Фючърсите на сорт WTI с доставка през октомври поскъпнаха с 2.62%, до 108.17 долара за барел. След пресконференцията на Бернанке цената на златото скочи с 4.25%, до 1 365 долара за тройунция.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини