Полски студенти сричаха на родопски „Рипни, Калинке”, играха хоро и надуха гайда

Гостите бяха посрещнати от ученици от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” по стара българска традиция с пита и здравец.

Открит урок по български фолклор, представиха ученици от 7 и 10 клас на смолянското СОУ „Св.св. Кирил и Методий” пред младежи от Полша, изучаващи  българистика в Университета „Адам Мицкевич” в град  Познан.

Те участват във Втората лятна школа по български език и култура, която се провежда във филиала на Пловдивския университет  в Смолян.

 „Живото наследство на Родопите”, избраха като тема за открития урок децата и тяхната преподавателка по български език и литература Дафинка Николова.

Те  бяха подготвили пословици, поговорки и написани на диалект родопски остроумия и провокираха гостите да ги прочетат и отгатнат.

Веднага след това гласът на родопската каба гайда изпълни залата. Известната гайдарка и старши преподавател по музика Красимира Чуртова представи на гостите древния инструмент - душата на Родопа планина и предаде, макар и кратък, урок по гайда, в който се включи и певицата Бинка Ковачева.

 Студентите бяха изправени пред нелеката задача – да разучат първия куплет на песента „Рипни, Калинке” , но под съпровод на гайда, те не само запяха, но и изиграха едно истинско българско хоро.

За финал преподавателят по история Славка Палагачева представи експонираната в училището изложба: „100 години Балканска война – 100 години свобода за Родопите”. Изложбата е резултат от целогодишната изследователска работа на учениците от клуб „Съхрани българското” по проект „УСПЕХ”, извършена съвместно с Държавен архив – Смолян и Регионалния исторически музей. Така, освен до автентичния фолклор, студентите-българисти, с научни ръководители д-р Стойно Спасов и д-р Патрик Боровяк, се докоснаха и до историята на Родопите.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини