Ребърца с мед - рецепта на Румънеца

Адриан Рачев Румънеца - дуетната половинка на Енчев е спец по приготвянето на месото и истински магьосник на подправките. Без проблем приготвя за приятели барбекю. „Има хора, които ми вадят душата, за да издам някоя рецепта с месенце. Зная няколко неща от моите родители - въртял съм се в кухнята около майка ми, но и от татко съм научил нещо за ароматите. Тези тайни съставки обаче няма да ви ги издам никога", смее се музикантът.

Първото ястие, което забъркал сам са яйца на очи. „Мисля, че всеки готвач е почнал с това. Ако не се получат, спасението е да ги направиш веднага бъркани", съветва изпълнителят. Неговите обаче станали от първия път. Интересът му към готварството постепенно се засилил. „Почнах да чета разни рецепти, да гледам предавания и така неусетно се запалих по кулинарията", връща лентата Румънеца.

Обожава да експериментира в кухнята, но каквото и да приготвя, винаги се съобразява с подправките. „Не крия, че те са моята страст. Човек трябва да е запознат коя подправка на какво върви. „секи уважаващ себе си готвач използва билки, а не химични подправки. Сега е сезонът на босилека и всеки може да си купи пресен. Дори и само да си го сложиш в стаята, става чудесен ароматизатор. Това е подправка, която чудесно се съчетава с леки меса като риба или пилешко. Върви и към салатата. С него може да си направиш и домашно песто. Това ми е любимата билка", разказва Рачев пред "Монитор".

Преди няколко дни се сдобил и с марокански шафран. „С него може да се приготвят доста интересни ястия като пиле с кус-кус по марокански. Въобще мароканската кухня изобилства от подправки. Канела, кориандър, шафран, джинджифил, куркума присъстват в много от техните гозби", разяснява певецът. Освен на зеленините, Румънеца е фен и на мръвките. Специалитетът, който приятелите му обожават и винаги си омитат чиниите, са ребърца с мед.

„Имам една уникална рецепта за ребърцата. Мариноват се със специална марината. За нея взимаме малко синапено семе и го стриваме. Ако не разполагате със синап, може да ползвате 1-2 лъжички горчица. Нужни са ни още червен пипер, зехтин, сос „Уорчестър", както и соев сос. Забъркваме всичко до леко гъста консистенция. В тази марината се накисват ребърцата за два часа. Ако има възможност, може да престоят и 24 часа. След това се поливат с малко мед и се слагат във фурна за 40-50 минути на 180 градуса, за да се запекат с долен реотан на фурната. После пускаме за 20 минути горния, за да придобият златист цвят и хрупкава коричка", съветва Румънеца.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини