Договорено: Украйна прибира нежеланите роми от цяла Европа

Докато Западна Европа не знае какво да прави с ромите, които законно се преселват от Румъния и България, а ЕС постави въпроса за депортирането им, се намери място за тях – Украйна, съобщава руското издание “Правда”.

В рамките на евроинтеграцията украинските власти решиха да преселят при себе си ромите от държавите в ЕС. Съответният указ е подписан от президента Виктор Янукович.

Документът е публикуван на официалния му сайт и в него се говори за хилядите „ромски малцинства” в държавите в ЕС.

Украйна обещава да подкрепя ромите по всякакъв възможен начин.

Решението е базирано на желанието на страната да стане членка на ЕС. По молба на Брюксел Украйна вече е разработила стратегия за интеграция на ромите в украинското общество, за да може да бъде съхранен "техният уникален бит и култура“.

През изминалите две години финансираната от ЕС програма за социална интеграция на ромите не даде съществени резултати.

В цяла Европа проблемите са на практика еднакви - Франция, Германия, Великобритания и Чехия просто не знаят какво да правят с наплива от роми. Повечето от тях не искат да учат, не работят, крадат, влизат в конфликти с местните жители и полицията. Живеят в катуни, къпят се и перат във фонтаните, а и ползват тази вода за готвене. 

Но, докато останалите държави не знаят как да решат „ромския въпрос”, Украйна е готова да „подслони” всички останали без дом роми в ЕС, пише  "Правда", цитирана от "Фокус".

Има огромни съмнения обаче, че украинците ще се зарадват на нашествието на тези "самобитни“ роми, отбелязва руското издание.

Съветът на ЕС по вътрешни работи предстои да обсъди днес по желание на Германия, Холандия, Австрия и Великобритания въпроса за свободното движение на хора в ЕС, както и твърденията за т. нар. социален туризъм.

Очаква се тези държави да предоставят доказателства, че бюджетните им
системи търпят натиск от злоупотреби.
Източник: focus-news.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини