Парламентът събра кворум за дебатите по втория вот на недоверие срещу кабинета

Парламентът събра кворум и дебати по втория вот на недоверие срещу правителството, внесен от опозицията, ще има още днес. За началото на пленарното заседание се регистрираха 205 народни представители.Както е известно този път ГЕРБ искат оставката на кабинета „Орешарски" за „провал в областта на регионалното развитие и инфраструктурата". Министър-председателят Пламен Орешарски и министри са в парламента за дебатите. В пленарна зала са лидерите на четирите парламентарни групи - Бойко Борисов, Сергей Станишев, Лютви Местан и Волен Сидеров.
Пред сградата има десетина протестиращи освиркват служебния вход на Народното събрание.Парламентът почете с минута мълчание депутата от Коалиция за България Николай Петев. „Вчера ни напусна нашият колега Николай Петев. Народен представител и председател на Съюза на българските писатели", съобщи в началото на заседанието председателят на Народното събрание Михаил Миков.
Народните представители ще обсъдят днес втория вот на недоверие срещу правителството, внесен от опозицията. Този път ГЕРБ искат оставката на кабинета „Орешарски" за „провал в областта на регионалното развитие и инфраструктурата".
Според мотивите на вносителите Министерството на регионалното развитие не функционира, а инвестиционният процес и бизнесът са блокирани. Според ГЕРБ няма конкретна яснота за финансиране на българските региони, а програмата за регионално развитие не се управлява добре. Опозицията отправя критики и по отношение на управлението на морските плажове, на ВиК сектора и на пътния сектор.
Дебатите са записани като първа точка от дневния ред на парламента, а гласуването е поне 24 часа след приключването им. За да е успешен вотът на недоверие, той трябва да е подкрепен от най-малко 121 депутати.Разпределението на силите показва, че с 97-те гласа на ГЕРБ правителството не може да бъде свалено.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини