Писане на нова конституция организира Кунева

„Движениие България на гражданите“ започва да организира процес по гражданско съставяне на конституция по примера на подобни инициативи в Исландия и Финландия. Това съобщи на брифинг в Шумен лидерът на партията Меглена Кунева.
По думите й, ще се състави Конституционен съвет от изявени експерти по конституционно право, който да изработи „скелет“ на документа, като се ползват натрупаните до сега практики в ЕС.Кунева уточнява, че не става дума само за съдържание, обсъждано от юристи, а за текст, в писането на който да участват гражданите със свои предложения, ползвайки се от технологичните възможности, които интернет дава.По думите й, това е просветено поведение и само така държавата ще напредне.Кунева е на мнение, че подходите могат да са два – или да се промени цялостно конституцията и едно следващо Велико народно събрание „да настрои фино“ този текст, подготвен от цялото общество, или да се търси конституционно мнозинство за промени в отделни текстове в сегашната конституция.
Кунева обясни, че отварянето на този дебат към цялото общество е с цел да се постигне конституция, способна да гарантира дълбоките обществени реформи, очаквани от хората.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини