Кюрдите заплашиха Турция с гражданска война

Кюрдските бунтовници са готови отново да навлязат в Турция от северен Ирак, каза ръководител на политическо крило, заплашвайки да се подновят боевете, ако Анкара не съживи техния мирен процес скоро, предаде Ройтерс.

Обвинявайки Турция, че води война срещу кюрдите в Сирия чрез подкрепа на ислямските бунтовници на север, Кемил Баик, един от основателите на Кюрдската Работническа партия (ПКК) заяви за Ройтерс, че групата има право да отговори по същия начин.

Сирийската гражданската война усложнява турските усилия да се постигне мир с кюрдските екстремисти, но Анкара твърдо отхвърля, че подкрепя каквито и да е било бунтовнически фракции срещу кюрдите в Сирия и провежда редовни разговори с ръководител на сирийска кюрдска група, близка до ПКК.

Баик говори от малка, но добре охранявана къща в планината Кандил в кюрдската северна част на Ирак.

Припомняме, през март лидерът на кюрдите Абдула Йоджалан нареди на кюрдските бунтовници да се изтеглят от Турция към кюрдския автономен регион в Ирак, но изтеглянето беше спряно миналият месец, след като бунтовници заявиха, че Анкара не е изпълнила своята част от споразумението.

Процесът трябва да се доведе докрай", каза Баик в интервю, което се провело в събота.

„Или те приемат дълбоки и значими преговори с кюрдското движение, или ще има гражданска война в Турция", поясни той.

Турция трябва да подобри условията, при които Йоджалан е държан и да се споразумеят с него при равни условия, да се гарантират поправки в конституцията, каза той.

Сега сме готови да изпратим изтеглените групи в Северен Кюрдистан, ако правителството не приеме нашите условия", поясни Баик.

По думите му когато турското правителство подкрепя бандитски групи и води война срещу народа на Западен Кюрдистан...има право кюрдският народ да започне боеве срещу Турция.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини