Прокурори проверяват подслушвана ли е Меркел от САЩ

Германската федерална прокуратура, която отговаря за случаите на шпионаж, е започнала проучване на данните за подслушване на мобилния телефон на канцлера Ангела Меркел.

Става дума за предварителна процедура, в рамките на която прокурорите ще съберат всички данни, с които разполагат останалите власти по случая. След проучване на данните, ще бъде взето решение дали да бъде открито официално разследване.

Скандалът с евентуалното подслушване на канцлера Ангела Меркел избухна вчера, когато за вероятността за прихващане на разговорите от мобилния й телефон от тайните служби на САЩ съобщи самото канцлерство. Германският външен министър е повикал американския посланик за обяснения във връзка със съобщенията.

В телефонен разговор по инициатива на Меркел американският президент Барак Обама заяви, че тя не е била подслушвана.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц призова днес за временно прекратяване на преговорите по споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ заради тези твърдения за американски шпионаж.

 "Мисля, че ние трябва да прекратим преговорите сега", подчерта Шулц на форума на европейските социалисти в Брюксел преди срещата на върха на ЕС.

По-рано подобен призив отправи и лидерът на германските социалдемократи Зигмар Габриел, с когото Ангела Меркел води преговори за съставяне на коалиционно правителство.

Говорителят на ЕК Оливие Баи заяви по повод на скандала с подслушването, че сигурността на мобилните телефони на еврокомисарите или на председателя на ЕК не може да бъде поставяна под въпрос.

Имаме протоколи по сигурността от високо качество, нямаме съмнения, че тези линии са изцяло защитени, добави Баи.

Мина Андреева, говорител на еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг, добави, че на предстоящия днес и утре Европейски съвет държавните и правителствените ръководители от ЕС се очаква да се занимаят с въпроса за сигурността в цифровото пространство. Тя цитира Рединг, според която защитата на данните засяга електронните писма и телефоните, независимо чии са.

Трябват действия от страна на европейските ръководители, а не изявления, добавя по този повод Рединг.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини