Джип се взриви пред Забранения град. Разследват терористичен акт (видео)

Китайската полиция не изключва версията за терористичен акт във връзка с вчерашния инцидент на площад "Тянанмън" в Пекин, при който загинаха петима души и 38 бяха ранени, съобщават китайски медии.

"Изглежда като планирано самоубийствено нападение", е заявил пред Ройтерс и пожелал анонимност правителствен източник, предаде БТА.

Полицията вече е установила, че джипът, който се вряза в множеството на площада и се взриви пред парадния вход към Забранения град - бившата императорска резиденция, е имал регистрационни номера от населения предимно с мюсюлмани Синцзян-Уйгурски автономен район. 

Правоохранителните органи издирват информация за двама заподозрени етнически уйгури, съобщава Асошиейтед прес, като се позовава на служител в пекински хотел.


Засега не е ясно дали двете лица са сред тримата загинали пътници от джипа.
Единият от издирваните е от град Синцзян, където при нападение на 26 юни бяха убити 24 полицаи и мирни граждани, както и 13 сепаратисти.

Радикални елементи сред уйгурското малцинство водят борба срещу китайското управление от години. Това лято бяха извършени необичайно много актове на насилие и китайските органи за сигурност казаха, че се опитват да предотвратят възможността то да излезе извън Синцзян.

В микроблог на пекинската полиция се посочва, че се взимат необходимите мерки да се гарантират сигурността и стабилността в столицата.

АП напомня, че всеки инцидент на площада се смята за подозрителен, тъй като "Тянанмън" беше сцена на потушеното с кръв продемократично движение от 1989 г. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини