Приеха доклада на проекта за нов Изборен кодекс

Без обсъждания народните представители приеха доклада на проекта за нов Изборен кодекс с 88 гласа „за", 46 „против" и 8 „въздържал се".

Социалистката Мая Манолова представи на депутатите доклада си за работата на оглавяваната от нея Временна комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс.

Над 100 НПО-та са се включили в дискусиите по темата, обяви заместник-председателят на НС. Тя благодари на всички, които са участвали в дебатите с градивни предложения. От думите й стана ясно, че отчетът й е в цели 39 страници.

Манолова уточни, че проектът й ще стане законопроект, щом някой народен представител или парламентарна група го внесе в деловодството на НС. Това ще се случи съвсем скоро, защото от Коалиция за България ще го внесем след още едно обсъждане в парламентарната ни група, зарече се Манолова.

Преференциалното гласуване е най-доброто нововъведение в проекта за Изборен кодекс, смята лявата депутатка. Проектът предвижда още Централната избирателна комисия да е професионална и постоянно действаща, да се въведе пълна прозрачност на всичките й заседания, като ще може да се обжалват абсолютно всичките й актове. Предвижда се и създаване на обществен съвет към ЦИК.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини