МВР награди момчетата, спасили дядо от телефонна измама

Христо и Томас получиха отличията си в навечерието на празника на полицията 8 ноември

С плакети на ОД МВР - Смолян и грамоти днес бяха  наградени Христо Петров Янев и Томас Ангелов Янев. Благодарение на проявените от двамата младежи от Смолян съобразителност и гражданска активност, в средата на октомври беше предотвратена  телефонна измама в смолянското село  Бостина. 17 годишните Христо и Томас спасиха спестяванията на 81 годишния дядо Тасо от селото, а той е категоричен, че те са герои.

„Тези двама младежи ме карат да не губя вярата си в младите хора“, заяви шефът на ОД МВР в Смолян Евгени Василев, който връчи отличията на младежите.

Христо Янев е син на гайдаря Петър Янев, а  Томас Янев на кметския наместник на село Бостина.

Историята от паметния ден , който ще помнят всички участници в нея:

Двамата си говорели в центъра на селото, когато непознат шофьор ги попитал за пътя към детската градина, момчетата   решили да го придружат до мястото.  Детската градина обаче отдавна  е не обитаема и това изнервило шофьора, който  започнал настоятелно да звъни по телефона. Това  се сторило странно на децата, които съвсем се усъмнили, когато се появил Бай Тасо. Носел  дебел плик, с надпис "ВАЖНИ ДОКУМЕНТИ" и треперел, а децата и споделили притесненията си с шофьора.

По-късно станало ясно, че той изобщо не подозирал, че е куриер в престъпна  схема и трябвало да  предаде на измамниците всичките спестявания на дядо Анастас – общо 5700 лева.

„Тези момчета са герои. Жестоко ме подлъгаха. Казаха ми страшни неща за зетя и дъщерята, не са за разправане, вайка се възрастният човек. Събирали сме лев по лев за старостта, с тези пари чакаме смъртта си“, с благодарност сподели възрастния родопчанин.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини