Утре е последният необичаен нечетен ден за този век

Утре е последният необичаен нечетен ден през този век, когато дата с образува от три последователни увеличаващи се нечетни числа. Американецът Рон Гордън призовава всички да го отпразнуват,

Необичайните дати са по пет през всеки век. Девети ноември 2013 г. (9.11.13) е последният нечетен ден в живота на повечето хора, съобщава БТА, цитирайки "Дейли телеграф".

Тъй като стойността на нечетните числа трябва да се увеличава, първата такава дата от който и да е век е 1.3.05 (за този век 1 март 2005). Следващите са 3.5.2007, 5.7.2009, 7.11.2011. Те породиха международен култ, чийто водач е калифорниецът Рон Гордън. Той иска да постигне по-голямо признание за подобни необичайни математически събития.

Рон Гордън, който е пенсиониран учител, приканва хората да отбележат 9 ноември, като организират "странни тържества", маскират се като "нечетни цифри или странни субекти" и напишат "нечетни оди" ( на английски език думата за нечетен означава и странен). Той обещава да плати равностойността на датата в долари, т.е. 911,13 долара на човека, който отбележи странната конфигурация на датата утре с най-голям размах.

"Колкото и да е странно, 9-и ноември е славен ден, който винаги ще помним. Това няма да се случи отново 92 години"- каза Рон Гордън.

Във Facebook има страница за повишаване на интереса към необичайната дата. Тя дава съвети за нейното отбелязване:

"Най-простият начин да бъде отпразнуван нечетният ден: просто го споделете с приятел. Поздравете го с празника (той ще с заинтригува много) и от свой ред ще го разкаже на някой друг.

Това е като тайна, която не можете да не споделите. Малко математика, малко усмивки, малко забавление - това е странният нечетен ден".

На сайта има и "нечетна ода":

"Три нечетни дни в редица - какъв паметен ден! Какъв славен ден е 9-и ноември Като календарни комети, тези дни са страхотни

Затова ще побързаме и ще започнем 90-годишно чакане".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини