Строителният министър Десислава Терзиева: Изкърпват пътя за Стойките до края на месеца

Заедно с премиера Орешарски в Смолян пристигнаха и министрите на строителството, екологията и земеделието

 През пролетта на следващата година се надяваме за започне строителството на ЛОТ 27 в област Смолян. Това заяви в Смолян министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, която беше част от екипа министри, пристигнал на работна среща с кметовете от региона. ЛОТ 27 беше най-скъпият пакет от обекти в региона, с одобрен бюджет за финансиране  от Оперативна програма Регионално развитие в размер на 32 млн. лева.

Той и обхваща рехабилитацията на пътните отсечки Смолян - Пампорово, Стойките - Смолян и Смилян – Рудозем.

Проблемът обаче е, че избраният изпълнител към 2012 г. е изпълнил само 8 % от строително-монтажните работи, а след това текат процедури по обжалване.

Министър Терзиева подчерта, че за краткия период от няколко месеца, вече е изкърпен пътя Смолян -Пампорово, до края на месец ноември, ще бъде изкърпен и пътят Смолян - Стойките.

Междувременно заради лошото състояние на пътя в село Стойките, жителите на населеното място подготвя гражданско неподчинение, което се очаква да се проведе в неделя и понеделник - 10 и 11 ноември.

За да спре порочната практика на съдебни обжалвания, които с години блокират важни обекти ще се направят промени в ЗОП, с които процедурите ще станат по-леки и няма да се точат с години.

Сред най-наболелите въпроси, поставени от местните власти пред част от кабинета, бяха огромните дългове натрупани от общините за зимно почистване.

 Премиерът Орешарски заяви, че от следващата година ще се работи за промяна на методиката за определяне на държавните субсидии към общините за зимното почистване на общинските пътища.

Според него имало  опции за завишаване на сумите, които държавата отпуска, но макар планинските общини да имат значително повече разходи, тези от полето имат претенции, че харчат повече заради високи преспи и сенгонавявания. За това първо трябва да се пормени методиката, по която се изчисляват парите за различните региони, обобщи премиерът.

СмолянБГвести

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини