Над 100 деца участваха в проекта на библиотеката в Смолян за млади таланти

Над 100 деца на възраст от 6 до 14 години и много доброволци се включиха в проекта на Детски отдел на Регионална библиотека «Николай Вранчев» в Смолян под надслов «Иновации за талантливи и информирани деца».

Днес в библиотеката бяха отчетени резултатите по проекта, по който в рамките на 5 месеца за децата се организираха летни ателиета по журналистика,изобразително изкуство, актьорско майсторство.

Младите журналисти посетиха печатни и електронни медии в града, за да се запознаят с реалните условия на работа и изискванията към репортерите. След това написаха своите материали, които са публикувани в електронните бюлетини на новата детска страница на сайта на Библиотеката, изготвена по проекта.

Художниците пък работиха с различни материали и техники, осигурени от Детски отдел – на открито, на асфалт, с природни материали и т.н. Подредиха изложба в Регионална библиотека, която обиколи три училища и една детска градина в Смолян, както и в ОУ «Васил Левски» в гр.Златоград. Някои от рисунките намериха място в е-бюлетините и новата детска страница.

Актьорите сами си съчиниха историите, измайсториха костюмите и декорите, след това изнесоха няколко представление – на Амфитеатъра в Културния комплекс на Смолян, на сцената на театъра и в ОУ «Проф. д-р Асен Златаров» - Златоград. Младите библиотекари се научиха как и по какъв начин са подредени книгите във фонда, обслужваха читатели. Четоха приказки пред малчуганите от две детски градини в Смолян и т.н.

За всички участници се проведе Детски празник във фоайето на театъра, а 40 деца пътуваха до Златоград.

В реализиране на дейностите по проекта участваха и много доброволци. Активно участвие взеха и студенти, които проведоха своята практика по програма «Студентски практики» в библиотеката и помагаха в работата на участниците.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини