Още 196 лекарства ще бъдат изтеглени от пазара?

Председателят на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарства Татяна Бенишева съобщи, че се очаква близо 200 лекарства да бъдат изтеглени от родния пазар тази година.

Тя уточни, че броят на медикаментите, от които страната ни се е лишила през 2012-а, е бил 196.

Бенишева подчерта, че част от причините за тези тревожни данни са малкият български пазар, както и ниските цени, на които страната ни купува медикаментите, предаде Дарик.

За съжаление, по думите на Бенишева, някои от продуктите, чийто внос е спрян, са за раковоболни пациенти. За да не се стигне до момента, в който онкоболните ще останат без лечение, в момента се търсят механизми, по които определени лекарства да се задържат за определен период от време на българския пазар.

Според специалиста, обаче, темата е твърде деликатна, тъй като според изискване на Европейския съюз, ние не бива да ограничаваме свободния обмен на стоки.

Сред причините за изтеглянето на около 400 лекарства в рамките на последните две години, Бенишева посочи също и преустановяване на производството на някои от медикаментите.

Основен проблем обаче се явява фактът, че цените на някои медикаменти у нас са се свалили под нивото на рентабилност за самите производители.

Бенишева обаче увери, че за пациентите, които са застрашени поради липса на алтернативни за тях лекарства, ще се вземат незабавни мерки.

Ако през 2009 година разходът на лекарства на Здравната каса е бил 300 милиона лева, то тази година се очаква да достигне 800 милиона лева, допълни директорът на осигурителната институция д-р Румяна Тодорова.

Д-р Тодорова е убедена, че трябва да се направи пълна преоценка на това дали лекарствената политика, която се води у нас, отговаря на финансовото състояние на страната.

Специалистът посочи, че не може в рамките на 4 години разходите за лекарства да скочат два пъти и половина, а касата и днес да плаща за почти същите заболявания.

Възможно е поскъпване на лекарства

Проектодоговорът между аптеките и здравната каса за 2014-та е качен на сайта на касата за публично обсъждане.

Една от промените засяга отстъпките в цените на лекарствата, които се правят и производители, и аптеки. В проектодоговора е записано, че ако аптеката направи отстъпка за пациента, същата отстъпка трябва да направи и за здравната каса, която плаща част от цената на лекарството.

Ето защо собственици на аптеки коментираха, че цените на лекарствата за пациентите ще скочат, ако влязат в сила планираните за догодина промени в договора между аптеките и здравната касата.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини