Откровенията на Дянков за оставката му и предишното правителство

Бившият финансов министър в кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков настоя, че правителството на Бойко Борисов не е паднало заради него.

Смята, че причината за напускането му са били 800-те млн. лева, които отказваше да даде на земеделските производители.

"Финансовият министър отговаря за хазната, тя да е силна, аз отговарях за това добре", категоричен бе пред БНТ отстраненият ковчежник №1 на държавата, който си тръгна на 18 февруари, а два дни по-късно Борисов хвърли оставката на целия кабинет пред парламента.

"Ние управлявахме в много тежка ситуация в Европа и ако си бяхме позволили популизъм, бързо щеше да се срине българският лев", върна се той в началото на управлението на ГЕРБ.
По думите му тогава, през 2009 година, е имало огромни опасения от срив на българския лев и банкрут на България.

"Това тогава като финансов министър не можех да го говоря, но сега мога, защото имаше големи шансове в края на 2009 година да се срине българският лев. Точно затова решихме на доста по-големи реформи да тръгнем и доста по-агресивна финансова политика да водим, иначе просто като малка държава, свързана с еврото, съседка на Гърция, бързо-бързо щяхме да отидем към тези държави, които банкрутираха", отбеляза той пред БНТ.

Симеон Дянков призна, че продължава да се чува по телефона с бившия премиер Бойко Борисов и с други бивши министри от кабинета на ГЕРБ, но не като колеги, а като приятели.

Откровенията си той направи снощи в Брюксел, където представи книгата си "Кризата в еврозоната отвътре".

В нея той коментира впечатленията си от поста, който е заемал у нас и как след напускането на правителството се е почувствал вцепенен.

Бившият вицепремиер признава и за провала на някои от предприетите реформи, особено в областта на здравеопазването. Той отбелязва, че трима министри в сектора са напуснали постовете си безславно и унизени, тъй като в случая са били засегнати широки интереси, включително икономически, предвид това, че бюджетът за здравеопазване в нашата страна е вторият по големина след средствата за пенсии.

Симеон Дянков разказва как в началото на 2013 г. правителството е имало намерение да изтегли голям заем, за да повиши покупателната способност чрез увеличаване на пенсиите и заплатите на служителите в обществения сектор в навечерието на предстоящите избори. Когато попитал кой ще плаща заема, получил  отговор "следващото правителство".

В анализите си той търси отговори на въпросите дали кризата в еврозоната е намерила най-добрите политически и експертни решения, какво е довело до нейното овладяване, как подобни сътресения биха могли да бъдат избегнати занапред.

Днес Симеон Дянков е ректор на Новата руска икономическа школа в Москва и гост лектор по обществена политика в САЩ, в управленската школа "Джон Кенеди" към Харвардския университет.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини