Орешарски знаел кои са мотивираните протестиращи

"Имам широка информация кои точно са", така премиерът отговори на въпроса дали вътрешният министър му е съобщил кои според него са мотивираните протестиращи и кой ги мотивира. И Пламен Орешарски, и лидерите на БСП и ДПС защитиха действията на полицията.Вчера в доклада на Цветлин Йовчев пред Консултативния съвет по национална сигурност хората, които участват в протестите срещу кабинета, бяха разграничи в две групи - "спонтанни" и "мотивирано протестиращи".
Според министъра "спонтанните" търсят промяна в процесите на държавното управление, докато "мотивираните" се увеличават и реалните им организаторите вероятно преследват политически цели.
Днес премиерът коментира и това, че полицаи ходят сутрин рано в домовете на протестиращи:
„Информацията, която имам е, че идентифицирани хора, които нарушават обществения ред, биват привиквани за справка в управленията на МВР, което е функция на вътрешното министерство при всякакви други случаи на нарушаване на обществения ред".
"Не съм видял полицията да превишава правата си, а когато се протестира и се блокират улици това също не е демократично", заяви междувременно лидерът на БСП Сергей Станишев.
Според него не било демократично да се държат като заложници депутати, министри, експерти и синдикалисти, да се блокират улици.
"Виждаме, че има много параполитически формирования - кръгове, неправителствени организации, които реализират политика, без да носят отговорност за това", добави Станишев.
Лидерът на ДПС Лютви Местан пък каза, че полицията е била длъжна да вземе мерки срещу окупацията на парламента.
Разходите, които ще направим за командироването на полицаи за протестите, ще бъдат в пъти повече, отколкото при провеждането на предсрочни парламентарни избори, заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.
"МВР вече се превръща в един политически придатък към определена партия, последните седмици те смело участват в изработването на опорни точки как да се дезинформира обществото и да се прехвърли вината върху опозицията за протестите, които са от над 150 дни", добави бившият вътрешен министър.  
Междувременно Столичният общински съвет, без членовете от БСП, подкрепи декларация, с която осъди полицейските блокади. Документът е изпратен до главния прокурор.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини