Бунт в бежански лагер в София след смъртта на млад сириец

32-годишен сириец е починал в лагера в кв. "Военна рампа" в София, което е предизвикало напрежение сред настанените над 800 души. Наложило се е намеса на полиция и жандармерия, които са били замеряни с камъни. Един полицай е пострадал и е настанен във ВМА.

Сигналът за починалия мъж е подаден около 10.30 ч., съобщиха от МВР.
При огледа на тялото не са открити следи от насилие. Очаква се резултат от аутопсията в Съдебна медицина.

Според директора на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев, който веднага е отишъл на място, най-вероятната причина за смъртта на сириеца, който е баща на три деца, е инфаркт, съобщи БНР.

 "Те отново организираха група от хора, аз отидох и се срещнах с тях, бях около час и половина и обясних, че България е страна, в която има закони, ние разбираме, че те искат статута веднага, но си има процедури", каза Чирпанлиев.

Починалият мъж е от град Камишли. Той пристигнал в лагера със съпругата и децата си на 15 ноември и от няколко дни се оплаквал от болки в сърдечната област, разказаха живеещи в лагера, цитирани от "Дневник".

Снощи сириецът не се чувствал добре, а тази сутрин се събудил с нови оплаквания, след което припаднал пред очите на коменданта на лагера полк. Пепи Джуренов. При пристигането на екипа на Бърза помощ, мъжът вече бил мъртъв.

Смъртта му предизвикала вълна от недоволство сред бежанците заради лошите условия, в които живеят. На място са извикани части на жандармерията и полиция. Те обаче са замервани с камъни.

42-годишен полицай е пострадал, след като е бил ударен с камък, съобщиха от пресцентъра на СДВР. Той е откаран във Военномедицинска академия. Мъжът е с комоцио и след прегледите, е преценено, че ще остане за наблюдение в болницата.

В крайна сметка имигрантите са били успокоени със съдействието на представители на сирийската общност в България и са се прибрали обратно в лагера.

Това е вторият смъртен случай в столичните центрове за настаняване на бежанци в София. В края на септември 58-годишна сирийка от центъра в кв. „Овча Купел" почина в частна кола на път за "Пирогов", след като повиканият екип на Бърза помощ отишъл на адреса  с близо 40 минути закъснение.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини