Внимавайте с новоназначените началници, най-отмъстителни са

Новоназначените началници са най-отмъстителни, тъй като още не са уверени в своя статут, установи британско-австралийско изследване.

Екипите на д-р Марио Уайк от университета в Кент и на д-р Питър Стрелън от университета в Аделаида проучили връзката между властта и отмъстителността. Изследователите направили своите изводи въз основа на четири експериментални теста, проведени във Великобритания и Австралия сред 500 участници.

Те били подложени на различни симулации с овластяване на едните и подлагане на унижения от страна на другите.

Учените проследили склонността на лидерите към отмъстителност спрямо подчинените. И в четирите експеримента индивидите, които не били свикнали с осигурения им властови ресурс, се оказали по-гадни от онези, които имали опит с командните постове и били уверени в действията си. Опитните водачи се оказали по-толерантни към критика "отдолу" и тогава, когато нещата не вървят добре.

"Властта не е добра или лоша. Тя се отразява на отделните индивиди по доста различен начин. От нашето изследване пролича какви негативни ефекти може да има тя върху останалите хора, когато е упражнявана от лица, които са новаци в управлението", коментира проф. Уайк.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини