5 км. планинско бягане само за час за празника на фасула в Смилян

Състезание по планинско бягане организира община Смолян и Българската федерация по лека атлетика /БФЛА/. Проявата е на 1 декември и е част от програмата за Празник на смилянския фасул, който традиционно се провежда вече 11-та година в смолянското село, дало името на кулинарния деликатес.

Трасето, което ще пробягат спортистите, е с дължина 5 000 м., а контролното време за всички е 1 час. В проявата са ще участват над 50 бегачи от цялата страна, като ще се включат и военните от 101 –ви Алпийски  батальон в Смолян.  

Стартът  ще бъде  контролен тест и селекция на Националния отбор по планинско бягане, Предстоящата в неделя спортна проява в Смилян цели популяризиране на този вид бягане, особено сред младите хора, откриване на нови таланти и подготовка на националните отбори за успешно представяне на Европейското и Световно първенство –през 2014 г. Състезанието в родопското село е първа стъпка за одобряването  на  кандидатурата на Смолян за домакин на Световна купа по планинско бягане през 2015 г.

Председател на Организационния комитет на проявата е кметът Николай Мелемов, а сред официални гости са Ерхан Башоглу от Международната асоциация по планинско бягане и Международната  федерация по лека атлетика, както и Добромир Карамаринов, председател на Балканската асоциация по планинско бягане и председател на Федерацията по лека атлетика.

След края на състезанието, участниците  ще получат награди, осигурени от община Смолян, както и право да участват в генералното класиране за купа „Родопа”.

Програма на състезанието

 1 декември  - 9.00 часа – Техническа конференция в х-л „Смолена” –с.Смилян

   12.00 часа – Общ старт и финал за всички възрастови групи  пред кметството на с.Смилян

    13.00 часа –Награждаване пред х-л „Смолена”

Смолян.БГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини