Реформаторите се обединяват в социална и народна партия?

На символичната дата 7 декември - ден, в който се ражда СДС, реформаторите се събраха в столичен хотел, за да дадат ясна заявка, че ще бъдат заедно и на евроизборите, и на парламентарния вот.

През всички тези години ние се събирахме , разделяхме, цепехме, посочи Божидар Лукарски, председател на СДС в словото си към областните лидери на партиите от реформаторския блок.

По думите му отново трябва да се създаде нещо ново, както преди 24 години се е родил СДС. Прочели сме грешките си от миналото, каза Лукарски. Не стоим тук уверени, че трябва да създадем един траен политически субект, изтъкна лидерът на СДС.

Според него реформаторският блок ще се противопостави на злото на евроизборите и на парламентарния вот. Искаме да ви покажем, че сме твърдо решени, че ще бъдем заедно, изтъкна Лукарски и настоя всички да загърбят политическите си противоречия.

Корман Исмаилов от партия „Свобода и достойнство" коментира на свой ред, че всички в залата са притежатели на общи ценности и идеали. По думите му реформаторите са притеснени от случващото се в страната, от перспективите пред младите хора в България.

Днес сме изправени пред силно организирани политически противници, коментира Корман Исмаилов. Съдебната система буксува, подчерта той. Трябва да вървим заедно, единни, смята Исмаилов.

Лидерът на „България на гражданите" Меглена Кунева каза: „Държава се прави с хора". Най-важното са отношенията помежду ни, сподели тя. Всичко е възможно, всичко е в ръцете ни и ще успеем, категорична е Кунева и изтъкна, че днешното събиране на тази свята дата за СДС е знак на съдбата.

Ние трупаме критична маса, която ще се справи с тази система, която сме се заели да отхвърляме вече трето десетилетие, смята Кунева. Този път успехът ще бъде много по-ярък и много по-бърза, защото на нашата страна е разочарованието, на наша страна е знанието, на нашата страна е огорчението, на наша страна е това, че сме заедно, посочи тя. На наша страна е това, че сме разбрали слабостите си, изтъкна Кунева.

На наша страна е това, че сме член на ЕС и НАТО, допълни лидерът на „България на гражданите". Няма сила, която да ни се противопостави и да застане на пътя ни, смята още Меглена Кунева. Реформаторският блок върви с добро темпо, отчете още тя и изтъкна важната роля на гражданския съвет към него. Реформаторите вече имат икономическа програма и най-добрата управленска програма за правосъдие и сигурност, по думите й.

Тя се обяви за оставка на кабинета и за нови избори. Следващият парламент няма да бъде парламент мечта, предупреди обаче Кунева и обясни, че следващите избори няма да се проведат по идеалното изборно законодателство, което а гарантира сигурност в честността на вота. 
Нашите усилия трябва да са насочени към това, че да покажем, че дясното е и социално и народно, призова Меглена Кунева и намекна, че реформаторския блок ще се превърне именно в една дясна народна партия.
(В кулоарите на реформаторската среща се чу, че основно от Синьо единство настояват за обединяване в партия)

Лидерът на ДСБ Радан Кънев на свой ред припомни, че в годините назад те са си разменяли тежки думи, разделяли са се, били са на различни позиция, за да стигнат до нов съюз. Безпринципен ли е този съюз - каква е неговата цел, политическото оцеляване или политическата победа, попита Кънев и призова всеки да си отговори.

Залогът на нашият политически съюз е голям, изтъкна лидерът на тъмносините. Според него залогът е дали страната ни ще е част от ЕС или „една Украйна", разделена в пътя си в ЕС. Когато се делим не отговаряме пред себе си, а пред всички български граждани, за чието добруване работим, каза Кънев.

Няма оцеляване без победа, смята още лидерът на ДСБ. Не можем да бъде коалиция на оцеляването, можем да бъдем единствено съюз на победата, категоричен бе той.  Радан Кънев каза, че пиар войната на протестите се печелела в момента от Путин, не от опонента им - социалистите.

Ако не си свършат от днес до май работата, няма да спечелят изборите, а именно вотът е задачата на реформаторите, според него. Няма гаранция за вечна любов между хората, особено в политиката, каза още Радан Кънев.

Христо Панчугов от Синьо Единство също очерта отговорностите и заплахите пред Реформаторите.

От руините на българската държавност те трябвало да съградят държавата ни, както и да докажат, че политиката не е обръчи от фирми. Заплаха е да загубят себе си, по думите на Панчугов. Коалицията им, нямало да бъде съшита с бели конци. Целта е по-голяма от нас, каза още той .

Реформаторите бяха категорични, че те ще спечелят следващите предсрочни парламентарни избори и всички трябва да са готови за бъдещата мисия на техния блок.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини