Експерти: Вноската за пенсия трябва да се увеличи със 7,4%

Вноската за пенсия на хората от най-масовата трета категория труд трябва да се увеличи със 7,4% и да достигне 33,4%. Така системата ще се балансира и приходите от осигуровки ще успяват да покриват нужните разходи за изплащането на парите за старини, без да се налага дофинансиране чрез данъците. Това показват експертните разчети, обяви управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков.

В момента осигуровката за пенсия е средно 26%, като в сметките влизат и задължителните 12%, които държавата прави върху заплатите на всички работещи, обясни Петков за „Преса“. По закон осигуровката за пенсия за родените до 1 януари1960 г. е 17,8% и се дели в съотношение 60 към 40% между работника и шефа му. За родените след тази дата се плащат само 12,8%, защото 5% от вноската им отива в частен пенсионен фонд. Заради постепенното увеличаване на дела на хората, родени след1960 г., средно в бюджета на общественото осигуряване без държавната намеса влизат 14%.

За 2013 г. дупката в бюджета на ДОО ще е близо 2 млрд. лв., подобна е прогнозата и за 2014 г. В един момент ще се наложи увеличаване на осигурителната вноска за пенсия, за да се намали нарастването на дефицита, поясни Петков. Той беше категоричен, че е нереалистично да се очаква повишение на вноската със 7,4% изведнъж. Според него темата ще е актуална през следващите години, когато се стабилизира икономиката. През септември Световната банка ни препоръча осигурителните вноски да се повишат с 2-6%. За вдигане на вноската за пенсия с 1% се обяви и КНСБ. 

Източник: http://pressadaily.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини