Паметник на Дядо Коледа в турското градче Демре

В градчето Демре край Анталия се намира единственият в Турция паметник на легендарния дядо Коледа. Демре е родното място на Свети Никола, който живял по тези места преди 18 века. Според преданието светият отец оставял подаръци пред вратите на бедните си съграждани. Оттук идва и името му дядо Коледа, с което го назовават християните, Санта Клаус - католиците и Ноел баба - мюсюлманите. Недалеч от Демре се намират руините на базиликата, където бил погребан добрият отец.
Населението на Демре е от мюсюлмани, които не празнуват Коледа. Но магазините на градчето са пълни със сувенири и вещи, посветени на Свети Никола и на коледните ритуали, а заради светеца се посещава от много туристи. Голяма част от жителите се препитават от търговия. А след като открили и музей на Свети Никола, започнали да идват повече туристи. Преди време няколко двойки от Европа се венчали тук. Наскоро голяма група руснаци с разрешение на местните власти организирали религиозна церемония.
"Много сме щастливи, че този светец се е родил тук, защото благодарение на него печелим", казват местните жители.
И в знак на признателност със средства на общината издигнали на площада в Демре 6-метровата статуя, която отдалеч се червенее с познатия ни от приказките старец с бялата брада и чувала с подаръците на рамо - Дядо Коледа или Санта Клаус, който навестява добрите хора по цял свят.

Източник: http://bnr.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини