Над 300 смолянски ученици участваха в работилница за хлябове и сурвачки

212 малки и големи участници от всички смолянски училища и професионални гимназии твориха в работилницата за коледни хлябове, сурвачки и картички, организирана от Регионалния исторически музей в родопския град. Те се запознаха с традициите по празниците и с помощта на музейните специалисти вложиха творческо умение в изработване на украсата на коледни хлябове, традиционна родопска сурвачка и коледна картичка.

В Ателието за изработване на коледни и новогодишни хлябове, което се проведе от 2 до 6 декември, участваха 88 ученици от ПМГ „Васил Левски“ – Смолян, ПГТТ „Христо Ботев“ – Смолян, ПГИ „Карл Маркс“ – Смолян, СОУ „Отец Паисий“ – Смолян и СОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Смолян.

Общо пет дни участниците изработваха коледни хлябове в ДП „Българо-германски център за професионално обучение“ и в училищата „Отец Паисий“ и„Св.св. Кирил и Методий“, като за три от тях тестото беше осигурено от „Нипекс” ЕООД и ПК „Родопа“ в Смолян.

Участниците се запознаха с традицията при изработване и украса на коледни обредни хлябове в Родопите и други райони на страната. Заедно с ателието беше представена и изложба от снимки и предмети за замесване и украсата на хлябове от фондовете на РИМ „Стою Шишков“.

Работилницата за сурвачки и картички беше отворена от 9 до 13декември и в нея твориха 124 деца от ЦДГ №1 „Слънце“ – Смолян, ученици от СОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Смолян, представители на ДЦДВУ „Звънче“ – Смолян и ученици от клуб „Родопски скаут“ - Смолян.  

Инициативите на музея завършиха с изложба под наслов „Български народни празници – наша памет и традиция“.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини