Федералния резерв отяза стимулите за икономиката, петролът поскъпна

Трудовият пазар е достатъчно силен, за да се грижи сам за себе си. Това е основното послание от заседанието на Федералния резерв, предаде Си Ен Ен. Представители на институцията обявиха началото на ограничаването на програмата за стимули.

Като начало те ще бъдат орязани 10 млрд. долара. От началото на годината ФЕД ще изкупува облигации за $75 млрд. срещу 85 млрд. долара сега.

Това не означава, че лихвите ще се повишат, успокоиха от институцията. Те ще продължат да се задържат на сегашните изключително ниски нива в размер на 0 - 0,25%.

Борсовите индекси се повишават и това дава основание на САЩ да смятат, че ще се справят и без стимулите.

Програмата за стимули беше започната от ФЕД през септември 2012 г. Тя се ползва с подкрепата на председателя Бен Бернанке. Той вече обяви, че се отказва и от догодина ще бъде заменен от Джанет Йелен.

Решението на ФЕД да започне програма за намаляване на стимулите за американската икономика заради стабилните данни за нейния изход от кризата оскъпи петрола.

Януарските фючърси за американския лек суров петрол на борсата в Ню Йорк поскъпнаха с 1,58 до $97,80 за барел, съобщава АП.

Черното злато поскъпна и в Лондон. Там януарските фючърси за сорта Брент се повишиха с 1,19 до 109,63 за барел

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини