Мелемов: не успяхме да асфалтираме улици, но ще го направим с "Воден цикъл"-2

За две години местна власт - 10млн.лв. борчове изплатени

Какво е успяла да свърши общинската администрация начело с кмета Мелемов през последните две години, отчете самият той. Погасени са малко над 10, 330 млн.лв. задължения заварени от предишното общинско ръководство. Повече от половината обаче остават, тъй като общата стойност наборчоветне към 1 ноември 2011 г. са били 23. 511 млн.лв., а към 30 септември 2013 г. те са в размер на почти 13.2 млн.лв.

Задълженията към контрагенти от предишното управление са били 11.1 млн.лв., а две години по-късно са смъкнати до 3. 8 млн.лв. От заема от близо 9 млн.лв., изтеглен от „Инвестбанк” от Янкова за пътища и улици обаче са останали около 7.5 млн.лв.

 Платена е сумата от над 1млн.лв. на „Титан Клинър” за снегопочистване и зимно поддържане на общинските пътища, но междувременно към фирмата е натрупано ново задължение от 937 569 лв. за зимно почистване на града и по договор за почистване и сметоизвозване, обясни Венера Аръчкова.  

Община Смолян е изплатила и корекции по европроекти за 1 млн.лв. ,като я грози още една санкция от 156 000 евро по проекта на ИСПА за пълен воден цикъл на града.  

„В резултат на наложената финансова дисциплина и оптимизация на разходите се опитахме да не сформираме нови задължения, освен за зимното поддържане за сезон 2012-2013 г.”, обобщи гл.финансист на Общината.

„Не успяхме да асфалтираме повече улици и да запълним навсякъде дупките, това не свършихме, защото няма как да ползваме европейски пари за тези дейности”, отчете кметът Мелемов и добави,че при изпълнението на проекта "Воден цикъл"- 2 са включени много  улици, които ще бъдат асфалтирани след полагане на канализация.

"Удовлетворен съм, че независимо от тежките задължения, които заварихме и благодарение на цялата общинска администрация успяхме да  осигурим нормалното функциониране на общината, а и същевременно участвахме и в  реализацията на европроекти", обобщи Мелемов и обясни, че това се случва благодарение на строгата финансова дисциплина, по- добра организация и управление без популизъм.

 Данъците са намалени, но са   отменени преференциите за градския транспорт за пенсионери над 70 години- облекчения, които  почти 10 години са били в сила.,но за тях към транспортните фирми са натрупани  неразплатени фактури  в размер на 800 хил.лв.   

Затова пък кметът не е похарчил нито лев за командировки и пътувания през тази година, стана ясно още на отчета.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини