ДФ "Земеделие" разплатил всичките милиони за развитие на селските райони

Няма да загубим нито евро по Програмата за развитие на селските региони (ПРСР), похвали се министърът на земеделието Димитър Греков по време на последната си отчетна пресконференция за 2013 година.

97 % от парите по програмата са били разплатени в четвъртък (19.12) до 23:00 часа, а в петък до обяд са написани платежни нареждания за останалите 3%, които ще се изплатят на 27 декември, увери Греков. Само вчера ДФ "Земеделие" е изплатил 174 млн. лв., което е повече от разплатеното в първите шест месеца на годината, изчисли министърът.

Преди месец се появиха първите притеснения, че България може да изгуби 280 млн. евро, като благодарение на всички служители на министерството и ДФ "Земеделие" това е избегнато. В първите 9 месеца на годината са усвоени 90 млн. евро, а за последните 2 месеца около 280 млн. евро, посочи той.

Към 20 декември са разплатени малко под 937 милиона лева по програмата, като 2013 година ще бъде първата, в която няма да има нито един загубен лев за българските общини и фермери, посочи на няколко пъти зам.-министърът на земеделието Явор Гечев.

През последната година ДФ "Земеделие" е разпратил общо по ПРСР и по другите схемите за подпомагане близо 2.194 мрлд. лв и към края на годината няма нито едно неизпълнено обещание към някои от браншовете, похвали се Гечев.

Още в средата на седмицата стана ясно, че са изпълнени обещанията към животновъдите, които доведоха и до протести пред министерството.

Много от предвождалите тези демонстрации снощи се обадили на Димитър Греков, за да му благодарят, зарадва се той. Греков многократно подчерта, че не иска отчетът да звучи като хвалба за работата на екипа му, тъй като най-важен е ефектът за българското земеделие.

Участие в отчетния брифинг на МЗХ взе и вицепремиерът Даниела Бобева, която също похвали Греков и неговия екип. Тя припомни постигнатите резултати по отношение на нелегалния внос и изрази надежди, че през следващата година ще бъде обособена общата структура към Министерство на финансите, която да ограничи още повече незаконния внос.

Подготвя се проект за изменение на Закона за защита на конкуренцията, който третира нелоялните практики по отношение на хранителния сектор, като са взети идеи от френския, словенския, чешкия и словашкия закон. Предстоят срещи с търговските вериги, като целта не е санкциониране, а превантивни действия, посочи Бобева. Тя обаче остави детайлите по този проектозакон за следващата година.

По отношение на приоритетите и целите за 2014 година Димитър Греков посочи, че както е било обещано, до края на януари следващата година трябва да бъдат преведени субсидиите на зърнопроизводителите, които са в рамките на малко над 1 млрд. лева. Също през януари предстои широко обсъждане на параметрите по новата ПРСР, за да стане тя още по-добра.

Положителни са тенденциите не само по отношение нелегалния внос, но и що се отнася до износа на български стоки. Има значителен ръст в зърнените култури, а цените от 300 лева на тон в момента са около 350 - 370 лева, посочи Греков. Има ръст и в износа на яйца и птиче месо, макар той да не е толкова голям.

"Коледната трапеза ще е по-българска", прогнозира Явор Гечев и подчерта, че МЗХ ще отвори през 2014 година пунктове за изкупуване на мляко, а в 15 града ще отвори възможност животинските производители да продават директно стоката си на големите пазари. Гечев бе част от делегацията ни в Китай, където са подписани протоколи за износ на царевица, договорено са условия и за още няколко протокола за износ на различни стоки, похвали се той. Предстоят подобни разговори и с Индонезия.

Ще се отделят специални средства за реклама, а страната ни ще участва активно в най-големите изложения, обеща министър Греков.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини