Край на имиграционната карантина за българи и румънци

От 1 януари 2014 година Европейският съюз вдига ограниченията на трудовия пазар за Румъния и България, които се присъединиха към ЕС през 2007 година. Това означава, че „имиграционната карантина" ще свърши за тях, отбелязват световни медии.

Не всички страни от ЕС са удовлетворени от „отварянето на вратата", но те не могат нищо да направятосвен да се съобразят с решението на Брюксел. 

Единствената страна, която е на противоположно мнение, вярвайки, че е твърде рано да се допускат българи и румънци да участват на общия трудов пазар на ЕС, е Великобритания. Макар че се отварят границите за гастарбайтерите от Румъния и БЪлгария, същевременно се приемат серия от тежки рестрикции от някои страни, особено от Великобритания, които имат за цел да ограничат потока на търсещите работа от Балканите на Север. Класически пример е случаят, когато една врата е отворена, в същото време друга е затворена. 

Великобритания е „крепост" на дълбоко вкоренен евроскептицизъм. Тя нито е член на еврозоната, нито на Шенгенската зона. Британци не желаят да приемат имигранти от двете страни и дори са готови да преразгледат имигранционните стандарти, които налага ЕС, както и да проведат референдум за членството на Обединеното кралство в ЕС през 2017 година. 

Ние не сме против свободното движение в рамките на ЕС, нито срещу свободното намиране на работа във всяка страна, но ние не искаме да се злоупотребява с тези права, предупреди многократно премиерът на Великобритания Дейвид Камерън. Според него страната му приветства честни работници, които допринасят за растежа на икономиката, но вратата е затворена за имигранти, които нарушават съществуващите стандарти и норми и които само получават социални помощи. 

Британският вътрешен министър Тереза Мей смята, чебългарите и румънците бъркат свободен трудов пазар с имиграция на хора

След първата имигрантска вълна - след разширяването на ЕС през 2004 година - Брюксел обяви, че от 100 до 140 хилядиполяци се очакват да пристигнат във Великобритания. Обаче в края на 2012 година броят им надмина 800 хиляди. Днес Европейската комисия обяви, че годишното нарастване на броя на имигрантите от България и Румъния ще бъде приблизително 20 хиляди души, докато скептиците във Великобритания смятат, че между 300 и 400 хиляди българи и румънци ще пристигнат във Великобритания през следващите 5 години. 

От 1 януари (утре) официално Лондон ще изисква от българите и румънците езиков сертификат по английски език и документ, който потвърждава, че са трудово заети. Социалните придобивки на Великобритания няма да бъдат достъпни за българи и румънци в рамките на период от 6 месеца. Всички просяци и бездомници ще бъдат депортирани. 

Още повече Великобритания подготвя поправки към законите за медицинско обслужване. От началото на следващата пролет всички нелегални имигранти ще трябва да си плащат за здравеопазване, включително операции и предписване на лекарства. Великобритания годишно губи по 2,5 милиарда лири заради „здравния туризъм".

Обаче нарастването на „антиевропейските" или по-точно на „антиизточноевропейските", и „антиюжноевропейските" настроения отприщват заплашителен национализъм във Великобритания. Статистически данни показват, че от май 2013 година омразата към мюсюлманите е нарасната двойно повече в страната. Тогава беше убит британският войник Ли Ригби от мюсюлмани по сред бял ден в Лондон. 

Решението да се премахнат ограниченията на трудовия пазар е глупаво нещо, смята лидерът на Независимата партия на Великобритания Найджъл Фараж

4 милиона имигранти са пристигнали във Великобритания през последните повече от 10 години. Твърде много за страна с младежка безработица от 21%, смята Фараж. Партията на Фараж „открадна" гласове на торите на последните местни избори. Тя спечели 25% от мандатите в Англия и Уелс. 

Управляващата консервативна партия смята, че ЕС трябва да предприеме по-тежки мерки за ограничаване на вътрешната и нелегална имиграция. От друга страна социалното недоволство на местните жители по отношение на имигрантите от Изток може да предизвика колапса на ЕС.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини