Мечка уби теле край смолянското село Кошница

Мечка уби теле в смолянското село Кошница, съобщи инж. Екатерина Гаджева от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Смолян, съобшава "Фокус". На 30 декември в екоинспекцията е получен сигнал от пострадалия стопанин, че теле е било нападнато от мечка, а няколко животни от стадото са изчезнали.

Спешната група е установила на място, че наистина се касае за щета от мечка.Предприети са съответните мерки и ще бъде изготвено предложение за обезщетение на стопанина от МОСВ. Инж. Екатерина Гаджева коментира, че не е толкова необичайно в този сезон да има щета от мечка, защото времето е неестествено топло за този период от годината. Тя припомни, че през годините, последните щети от мечки са приключвали до началото или най-късно до средата на месец декември, а тази е най-късната констатирана щета.

Други данни за движение на мечки през зимата засега няма и затова, не може да се твърди, че всички мечки са будни. През предходни години е регистрирано движение на мечки в началото на януари и при наличието на снежна покривка, но това е първият случай на щета, каза още инж. Гаджева.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини