7 (не)очаквано полезни неща в живота

Кои са нещата, които са генерално полезни за здравето? Онлайн издането на „Хералд сън" дава седем отговора.

1. Видеоигри

На първо място това са видеоигрите – те поддържат работата на мозъка при възрастните хора, подобряват когнитивните им функции, краткосрочната памет и спомагат на вниманието да се фокусира. Това се отнася най-вече до играта Neuro Racer.

2. Хорово пеене

Груповото пеене създава чувство на единение, изясниха шведки специалисти. Това се отразява на ритъма на сърцето у членовете на хора – тяхното сърцебиене се синхронизира с ритъма на музиката. Контролът върху дишането, необходим за пеенето пък, прекрасно успокоява и може да се сравни по ефект със занимание по йога.

3. Песимизъм

Песимизмът не е от най-привлекателните качества, но той удължава живота, заявяват немски учени, които анкетирали над 4000 души. Оказало се, че хората, които надценяват нивото на своето благополучие, умирали с 10% по-често за периода на наблюдение от 5 г. Песимистите били по-предпазливи във всекидневието си и се отнасяли с повишено внимание към здравословното си състояние.

4. Парацетамол

Друго полезно нещо се оказа парацетамолът , доказа университетът на Британска Колумбия. Една от активните съставки в него – ацетаминофен, понижава нивото на депресия и тревога.

5. Носталгията

Подобен ефект има и носталгията, предизвикана от приятни спомени. Тя помага да се справим по-добре със самотата и тревожността.

6. Четене

Художествената литература пък повишава емпатията - чувството на съпричастност . Четящият сякаш съпреживява чуждите житейски преживявания.

7. Слънцезащитен крем

При всекидневна употреба слънцезащитният крем забавя стареенето на кожата. Експеримент показал, че при светлокожите доброволци, които използвали в продължение на 4,5 г. крем със защитен фактор 15, нанасяйки го всяка сутрин на лицето, шията и ръцете, са установени с 24% по-малко признаци на стареене в сравнение с контролната група. Това не е изненада, защото вече е известно, че ултравиолетовите лъчи разрушават колагена, който е важен за младежкия вид на кожата.

Източник: bolenzdrav.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини