Забраниха на домашен ученик да участва в олимпиади

Тринайсетгодишният Божидар Маринов и майка му Златка, която е негов учител.

Божидар Маринов е единственият домашен ученик в Смолян и едно от 100-те деца у нас, които никога не са ходили на училище, а се обучават вкъщи. Той е на 13 години и знае перфектно английски, тъй като учебниците му са написани на този език. Получава ги от американското дистанционно училище „Клас“ срещу 600 долара на година, както и съответния документ за завършен определен клас. Свири на пиано, рисува и тренира плуване.

Мечтае да стане програмист и в скайп обучава пет по-малки деца в тайните на информатиката. Спечелил е 10 грамоти от регионални състезания по математика и информатика до момента, когато става първи в национално състезание във Велико Търново. Тогава в министерството на образованието разбират, че той не е записан в никое българско училище, и му отнемат правото да участва в олимпиади. „Казват ни, че според българския закон той не е ученик, значи няма достъп до българските състезания. Аз пък мисля, че Боби е достатъчно умно и интелигентно дете и гражданин на тази държава. Взели сме американските учебници, защото те са пригодени за дистанционна форма на обучение“, казва майката на Боби - Златка Маринова, която му е и учителка. Тя е програмист към софийска фирма и дистанционно ръководи цял екип в нея. За да компенсира липсата на български език, литература и българска история, майката избира учебници от българските издателства.

Изборът момчето да учи вкъщи е направен от нея още при раждането му. Според майката в училищата имало агресия и рушаща се ценностна система. Наред с всички науки всяка сряда Божидар изучава Библията. „Не се чувствам различен, отдалече чувам какво правят моите връстници в училище и ги виждам как играят, но това не ме привлича“, казва Боби.

В учебния процес се включват и родителите на Златка, които са пенсионирани педагози. „Дъщеря ми е много по-ерудирана от много учители. Хората, като не знаят за какво става въпрос, си мислят, че правим революция, а всъщност е нещо нормално от векове насам“, казва бабата на детето Танина Чакърова. Единствено дядото Тома Чакъров първоначално се противопоставил на идеята внукът му да не посещава училище, но после я приел.

Снимка и текст:Сийка Суркова

Източник: Преса

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини