Смолян отново в топ 12 на градовете с най-прашен въздух

За поредна година Смолян се оказва сред градовете в България с най-замърсен от фин прах въздух. Наднормено запрашаване е измерено вчера /13 януари/ в 12 града в страната, съобщи на сайта си Изпълнителната агенция по околна среда. Фини прахови частици в повече са регистрирани в Благоевград, Бургас, Горна Оряховица, Видин, Перник, Ловеч, Пловдив, Смолян, София, Стара Загора, Димитровград и Кърджали.

Стойностите са между 1.05 и 2.64 пъти над средноденонощната норма, като най-високи са в Перник - при автоматична измервателна станция "Шахтьор".

В анализ на експерти от 2011 година родопската община е със  замърсен от  финни прахови частици въздух три пъти над нормите още от 2009г. Според  данните на експертите за 2010 г. от различните човешки дейности в Смолян са се генерирали около 30 тона финни прахови частици. Въпреки липсата на промишлени замърсители родопчани дишат прашен въздух основно заради масовото отопление през зимата с твърдо гориво-дърва и въглища. Лидер като емисии в замърсяването на родопския град, с 62 %, е битовото отопление.  Другите основни замърсители са транспорта – с 29% и строителните дейности – 9 %, сочат данните от анализа изготвен още преди три години.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини