Лечението с кибер нож на онкоболни вече по клинична пътека

През 2014 г. за първи път в лечението на онкоболни е включена клинична пътека за радиохирургия (кибер нож и гама нож). 

Новината изненада дори лъчетерапевтите, които от години настояват да се финансира радиохирургията, предаде БНТ.
С кибер нож се лекуват най-често пациентите с тумори на хипофизата.
Ако държавата финансира такова лечение на цените в чужбина, на година ще спестява около 400 хиляди от скъпо струващо лечение”, отбеляза Ваня Добрева от Асоциация “Хипофиза”.

В края на м.г. от асоциацията съобщиха, че в момента в страната функционират два апарата, на които тези процедури могат да се извършват, предстои да заработят още 13, но потенциалът им не се използва заради ниското остойностяване на клиничните пътеки за лъчетерапия.

В България има и апаратура и специалисти, които могат да правят радиохиргия. Те обаче отказват подобна терапия заради липсата на адекватно финансиране.

“Това финансиране най-вече е необходимо за непрекъсната подръжка на прецизната апаратура. Всички болни са принудени да се лекуват в чужбина, ако могат да си го позволят, разбира се. Цените в чужбина стигат до 12 хиляди евро. С тези пари тук могат да се лекуват поне трима пациенти“, каза председателят на гилдията на лъчетерапевтите проф. Татяна Хаджиева.

Предстои обаче да се опишат алгоритмите и се стигне до консенсусна цена за клиничната пътека за радиохирургия.
“Ние сме поискали за радиохирургия 8 хиляди лева. Това са 4 хиляди евро и те са абсолютно несравними със сумите, които в чужбина нашите пациенти плащат”, обясни проф. Хаджиева.

Според лекарите, лечението с кибер нож у нас ще е възможно първоначално в София и Варна.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини