Докладът за тефтерчето на Златанов отива при главния прокурор

Докладът на временна анкетна комисия за проучване на оповестените нарушения от комисията "Златанов" отива при главния прокурор. Това приеха депутатите, предаде репортер на БГНЕС.

Народното събрание прие доклада на Временната анкетна комисия за проучване на обстоятелствата по оповестените факти и данни за нарушения, извършени в Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси. Тя бе създадена след скандал с открития от прокуратурата бележник на бившия председател Филип Златанов. Докладът бе приет като от 159 "за" бяха 115 депутати, против - 26, а 18 се въздържаха.

БГНЕС припомня, че в изводите от доклада на анкетната комисия се посочва, че сега действащият закон създава правна рамка и процедури, които позволяват прекалено голяма концентрация на правомощия на председателя на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси, при липсата на контролен механизъм върху предприетите от него и комисията действия. Според депутатите е необходимо да се създаде механизъм за повишено обществено доверие в избора на председател и членове на комисията, и въвеждане на граждански контрол върху работата на комисията, а членовете на комисията следва да се избират, съответно назначават след проведена публична процедура.

Депутатите смятат, че е необходимо да се предприемат законодателни инициативи, които да елиминират възможностите за субективизъм, непрозрачност и необективност при събирането на доказателства и произнасянето на комисията. Необходимо е да се повиши превенцията, която комисията следва да оказва спрямо лицата, заемащи публична длъжност.

От изнесените данни на прокуратурата относно лицата, присъстващи в личния тефтер на председателя Филип Златанов, заканите "да се оправи", "да се удари", "да се изчака", "бързо" и т.н., записани срещу конкретни имена, отговарят на решенията, които КПУКИ е взимала, с малки изключения.

Напълно отговарящи на записаното в тефтера са следните имена:

- Венцислав Куткудейски - кмет на с. Медковец, община Монтана - записано в личния тефтер е "изчакваме с 2-3 месеца (И.Ф. е казала в началото на септември)". Решението на КПУКИ да не установи конфликт на интереси, взето на 30.08.2012 г., т.е. 5 месеца след образуване на преписката;

- Марио Шиваров - общински съветник в община Варна - записано в личния тефтер е "Шиваров - четвъртък - лично - ЦЦ";

- Мустафа Еюпов - кмет на с. Кръстава, община Велинград - записано в личния тефтер е "да има конфликт" - изпълнено (Реш. № 153 на КПУКИ);

- Кметът на с. Сталийска махала, община Лом, област Монтана - Цветан Петров - записано в личния тефтер е "да няма конфликт" (Реш. № 125 на КПУКИ за прекратяване);

- Пламен Макавеев Петков (няма сигнал срещу него в комисията, но присъства в тефтера на председателя на КПУКИ) - кандидат за кмет на община Чипровци, област Монтана - записано в личния тефтер "да се удари" - не успява да спечели изборите за общински съветници и кметове на 23 октомври 2013 г. Само 17 гласа разлика от спечелилия кандидат на ПП ГЕРБ (Анатоли Петров Първанов, ПП "ГЕРБ" - 1248 гласа; Пламен Макавеев Петков, КП "За община Чипровци /СДС, ДСБ, БНД/", "Съюз на Демократичните Сили", "Демократи за Силна България", "Българска Нова Демокрация" - 1231 гласа);

- Иван Недков - кмет на с. Крумово, община Родопи, област Пловдив - записано в личния тефтер "да се оправи" и "оправен е" - Реш. № 77 на КПУКИ за прекратяване;

- Румен Арнаудов - кмет на с. Плетена, община Сатовча, област Благоевград - записано в личния тефтер "да се оправи" - Реш. № 150, не е установен конфликт на интереси;

- Ангел Семерджиев - председател на ДКЕВР - записано в личния тефтер е "ударен" - Реш. № 216 на КПУКИ за установяване на конфликт на интереси;

- Емил Димитров, депутат от ПП ГЕРБ - записано в личния тефтер е "Емил Димитров има 2 решения за конфликт на интереси ?" за Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето и Закона за изменение и допълнение на Закона тютюна и тютюневите изделия; "Емил Димитров стоп", "Емил Димитров да се удари след около месец и половина";

- Вяра Петрова, депутат от ГЕРБ - записано в личния тефтер е "Комисията на Яне Янев е гледала на заседание въпроса за Вяра Петрова, депутат от ГЕРБ, да отива за становище - Манолова, Янев, едно копие за мен", "ще идва на 21 за прослушване", "Вяра Петрова, гледам си го" и "Вяра Петрова да се удари".

В изводите на доклада се посочва, че сега действащият закон създава правна рамка и процедури, които позволяват прекалено голяма концентрация на правомощия на председателя на КПУКИ, при липсата на контролен механизъм върху предприетите от него и комисията действия.

Необходимо е да се създаде механизъм за повишено обществено доверие в избора на председател и членове на комисията и въвеждане на граждански контрол върху работата на комисията. Членовете на комисията следва да се избират, съответно назначават след проведена публична процедура.

"Подходът за установяване на фактите по случая с тефтерчето на Златанов не беше достатъчно обективен", заяви депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов при дебатите по доклада на временната анкетна комисия за проучване на обстоятелствата по оповестените факти и данни за нарушенията, извършени в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

"Резервите ми касаят част от констатациите, които са писани в обстоятелствената част на доклада. Комисията действаше в ситуация на политически натиск и в голяма степен на една голяма обществена предубеденост. Подходът за търсене и установяване на фактите не беше достатъчно обективен. Ние не разполагахме с личния тефтер на Филип Златанов.

Разполагахме с някакви споменавания и интерпретации на този тефтер. Ние не видяхме с очите си тефтера. Така и не беше уважено искането да се получи достъп до оригинала, който е събран като доказателство по едно наказателно производство. Някои от фактите бяха интерпретирани еднопосочно и целенасочено", посочи депутатът Данаил Кирилов.

Искра Фидосова бе отстранена от ръководството на ГЕРБ, след като стана известно тефтерчето на вече отстранения председател на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов. В него освен инициалите И.Ф.,Б.Б.,и Ц.Ц. се споменаваше и името на Росен Плевнелиев. Фидосова подаде оставка и като депутат от ГЕРБ.

На 26 септември 2013 година Златанов подаде оставка като председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Оставката на Златанов бе изпратена до председателя на НС Михаил Миков. В нея нямаше мотиви и беше внесена от неговия адвокат.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини