Камикадзе уби 21 души в Кабул

Мощен взрив разтърси центъра на Кабул в петък следобед, последван от изстрели на автоматични оръжия, съобщиха агенциите. Нападението било срещу ливански ресторант, популярен сред представители на афганистанските власти, чуждестранни дипломати, хуманитарни работници и бизнесмени.

Атентатор самоубиец се самовзривил пред заведението. Охранителите на ресторанта убили други двама нападатели, които се опитали да проникнат вътре, съобщи говорител на МВР в Кабул.

Най-малко 21 са жертвите от атентата до момента, съобщи афганистанската полиция, цитирана от АФП. Сред загиналите са 13 чужденци и 8 афганистанци, уточни началникът на кабулската полиция Мохамад Захир.

Петима души са ранени

Датски полицай, четирима служители на ООН, един служител на МВФ, канадци, руснак и британец са сред жертвите на атентата срещу ресторант в афганистанската столица Кабул. Най-малко двама американски граждани са загинали при терористичния акт в ресторант в Кабул, съобщава в Twitter американското посолство в Афганистан.

Датският полицай е бил част от европейските полицейски сили в Афганистан ЮПОЛ, а британският гражданин е работел по осигуряване на охраната на полицейската мисия.

Канада, която осъди остро атентата, поясни, че двама канадци също са жертви на атаката, уточни АФП.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви, че служители на организацията са били убити при „ужасяващата атака” в ливански ресторант в Кабул в петък, предаде АП. Бан Ки Мун остро осъди атаката, като заяви, че „подобни преднамерени нападения срещу цивилни са напълно неприемливи и в грубо нарушение на международното хуманитарно право”, посочи говорител на организацията.

Международният валутен фонд заяви, че постоянният му представител в Афганистан е една от жертвите на атентата, предаде Ройтерс. Уабел Абдаллах, 60-годишен ливански гражданин, ръководел офиса на МВФ в афганистанската столица от 2008 г. „Това са

трагични новини и всички ние във Фонда сме съкрушени”, заяви управляващият директор на МВФ Кристин Лагард.

Отговорност пое движението „Талибани”, чийто представител Забихула Муджахид подчерта, че атаката е била насочена срещу чужденците.

Ръководителят на европейската дипломация Катрин Аштън заяви вчера, че решително осъжда чудовищния терористичен акт в Кабул, за който няма никакво оправдание. Аштън подчерта, че Европейският съюз изразява дълбоката си подкрепа за афганистанския народ.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен изрази дълбоки съболезнования на семействата на жертвите. Той посочи, че решително осъжда варварското нападение, отнело живота на мирни афганистански граждани и чужденци.

Източник: http://www.monitor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини