Уволненият заради Фейсбук учител: Съдя ги, подозирам министър в натиск!

Дисциплинарно уволненият учител по обществени науки в ПМГ„Васил Левски" в Смолян Никола Кисьов ще заведе дела за неправомерното му освобождаване от работа, както и за обиди и клевети по негов адрес. Това обяви самият той за „Родопи Смолян".

Скандалът тръгна преди повече от два месеца, когато на фейсбук-страницата си  преподавателят беше постнал хомосексуални и педофилски реплики, отправени към тийнейджъри от училището. Тогава стана ясно, че избликът на нецензурни думи и сексуални заплахи били продиктувани от липсата на публика на училищен мач, в който участвал и отбор от гимназията. След като скандалът гръмна в общественото пространство, пред медиите шефът на образователния инспекторат в Смолян Иван Муцевски обяви, че случаят злепоставя професията. Той назначи проверка с експерти от инспектората, а директорката на гимназията Мария Илиева  поиска писмени обяснения от учителя Кисьов. Случаят беше даден и на прокуратурата, защото имаше съмнения, че профилът на Кисьов може да е хакнат. В краяна сметка се достигна до освобождаването от длъжност на учителя.
„Тъжен съм. Сега като съм отстрани се чудя какво съм правил в това училище. Подозирам, че за да ме отстранят е оказан натиск от Министерството на образованието върху директорката на училището и Регионалния инспекторат. Нищо чудно и самата министърка да е наредила да ме отстранят", предполага вече бившият учител.
„Тъжен съм, че съм далеч от моите приятели–учениците, те ми липсват. Те и сега ме търсят, но ми е мъчно и понякога не вдигам телефона", каза още Кисьов.
Според него собствениците на профилите са Фейсбук. „За да имаш нещо, трябва да го контролираш, а ние не можем да контролираме изцяло профилите си, а пък в същото време сме отговорни какво излиза на стените ни", смята бившият учител. Кисьов си спомня как директорката му се е обадила да отстрани нецензурираните изрази, които стояли на неговата стена. Той твърди, че в този момент не е бил до компютър и не е знаел какво е написано и от нея разбира за подобна публикация. Тя му се обажда още веднъж по време на почивните дни, а в първия работен ден бил посрещнат с медийна публикация, в която било описано всичко. Думите на директорката били:"Ти ако си мъж с достойнство трябва да си подадеш оставката". По-късно са му поискани и писмени обяснения по случая. Две седмици продължил психическият тормоз срещу него, твърди скандалният учител. Не бил допускан да влезе в училището и му казвали, че ще извикат полиция. Разчитал и на синдикатите, но и те не го защитили. Дори при връчването на заповедта за уволнението му присъствали и двете представителки на КНСБ и „Подкрепа" в гимназията.
Два месеца след случая Кисьов е почти убеден, че вече няма да е учител. Това е голямата му мъка, над 15 години е отдал на тази професия и на учениците си. Дори негов бивш ученик, вече адвокат, ще води делото му.
Все пак Кисьов не отговори на въпроса: Ако не той, кой е писал от негово име на профила му.
„Тъпо е заради Фейсбук да те изритат от работа", смята Кисьов. Все пак продължава да се радва на вниманието и подкрепата на бивши и настоящи ученици. Той си спомня думите на майка му: "Големите борики ги удрят гръмотевици".         
Източник: родопи смолян

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини