Самозванци залостиха университета

Около 30-ина самозванци, повечето от които не са студенти, окупираха за втори път Ректората на Софийския университет. Узурпаторите се скрили в петък вечер в сградата, изчакали всички да си тръгнат и към полунощ сложили вериги на вратите.

Вчера сутрин десетки студенти не успяха да се явят на изпит. Утре трябва да започнат лекциите на задочниците, а стотици други възпитаници на Алма матер трябва да платят таксите си и да презаверят студентските си книжки. Под въпрос е и провеждането на Академичен съвет на СУ в сряда, който трябва да приеме програмата „Еразъм“ за учене в чужбина.

Бунтарите излязоха с познатите политически искания - правителството да си ходи, Народното събрание да се разпусне. Към тях добавиха и две нови - за оставки на ректора на СУ проф. Иван Илчев и на председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев. Проф. Илчев определи акция­та като „фалш и шантаж“. „Окупацията ще продължи колкото трябва“, обяви Манол Глишев, който в профила си във Фейсбук признава, че е бивш студент, но каузата била общонационална и затова се включил.

„Ранобудните студенти“ обаче се разграничиха от акцията. „Не стоим зад тази окупация. Тази форма на протест вече е изчерпана“, обявиха те във Фейсбук. Студенти от Историческия факултет излязоха вчера на протест пред СУ с настояване вузът да бъде отворен. „Окупация срещу знанието“ - така лидерът на БСП Сергей Станишев определи акцията на самозванците, които отново заключиха с катинари Ректората.

Окупаторите на Ректората ликуват, че са превзели най-голямата обществена сграда със свободен достъп

Проф. Иван Илчев:

Напрежението идва отвън

- Проф. Илчев, има ли опасност от обявяване на нулева година заради новата окупация на Ректората?
- Ако продължи до юли. Но нека да не нагнетяваме напрежението. А медиите правят точно това. От пет години се чудим как да засилим сигурността в Софийския университет. Ректоратът е може би най-голямата обществена сграда в България с неограничен достъп.

- Искат ви оставката...
- В момента това е фарс, шантаж. В Ректората са десетина души, които не са и студенти. Половината от тях не учат. Определено външни сили предизвикват напрежението. За първи път си позволявам да говоря по такъв начин. За два месеца и половина по време на предишната окупация не съм си позволил да кажа и дума срещу студентите.

- Ще потърсите ли съдействие от органите на реда?
- Обмисляме различни варианти. 

Йордан Хашъмов, студент първи курс, специалност „История“:
Пречат ми да си взема изпитите

- Защо сте против окупацията?
- Защото съм в сесия и те ми пречат да си взема изпитите. Днес трябваше да си взема заверка по български език и да разбера дали ще се освободя от този изпит. Пречи ми и това, че майка ми и баща ми си отделят от залъка, за да мога аз да уча.

- Знаете ли кои са вътре в университета?
- Не ги познавам. Преди малко излезе един и каза, че ние сме провал за историята, и пак си влезе. Не мога да ги разбера. Аз подкрепям протестите, но не и тази форма на протест. Окупацията пречи на хората да получат образование. Защото има реален шанс да се анулира годината, а това ще е голяма загуба на пари и време.

- Колко от тези, които са вътре, са студенти?
- Сигурно са 5-6.

- Окупаторите ви обвиниха, че сте против европейското бъдеще на България.
- Безпочвени обвинения. Тези хора не зачитат чуждото мнение. Това ли е европейско?

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини