Търсачи на съкровища по следите на призрачен круизен кораб

Кораб призрак, натоварен с „носещи зараза плъхове канибали” е в неизвестност от февруари миналата година, пише BBC Future. Сега изглежда се насочил към бреговете на Великобритания.

Бившият съветски пътнически кораб „Любов Орлова”, кръстен на прочутата киноактриса, изчезва по пътя си от бреговете на Канада към Доминиканската република, където е трябвало да бъде продаден за скрап. Последно е засечен на 4 февруари 2013 г., на близо 250 морски мили източно от пристанище Сейнт Джонс в Нюфаундленд. След като буря го изпраща в открито море, плавателният съд, заедно с екипажа му от самоизяждащи се от глад гризачи изчезва от очите и апаратите на морските власти.

Изглежда напълно невъзможно днес, в епохата на Google Earth, един 1400-тонен океански лайнер да изчезне безследно. Но преди месец New Scientist публикува статия, която анализира тази мистерия и обяснява защо е толкова трудно бившият туристически кораб да бъде открит. Нарастващата непрекъснато площ за търсене, заедно с факта, че изоставения кораб може вече да е потънал, прави засичането на местопложението му почти невъзможно. Въреки множеството сателити, които обикалят Земята, ако човек не знае къде да гледа, резолюцията на камерите над океана е прекалено ниска, за да видят един кораб.

Последно от „Любов Орлова” е бил засечен сигнал преди 10 месеца, на 700 мили от бреговете на Ирландия. Дори и с този ориентир, той не може да бъде открит.

Сега ирландската брегова охрана, която се опасява от близка среща с кораба призрак, използва „радарни” и AIS (Система за автоматично разпознаване) сателити. Първо радарните разграфяват морската повърхност на ивици и откриват всички плавателни съдове. После тези данни се засичат със сателитните AIS карти, които показват всички активни кораби в океана. Така (на теория) може да се открие изоставеният кораб – само на него сигналът е изключен. Засега обаче системата е засякла само незаконни рибари край брега.

Отрезвяващата истина е, че все още има огромни ивици от повърхността на планетата, където е изненадващо лесно да се изгуби нещо – дори кораб с размерите на голяма сграда. Фактът е, че мистерията с „Любов Орлова” още не е разрешена, а вероятно скоро ще я видим и по кината.

Източник: http://www.dnesplus.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини