Първанов обвини "Позитано" в мракобесие

Бой по устав. Това видя президентът в периода 2002 -2012 Георги Първанов във вчерашната пресконференция на БСП.

Една малка част от хората, представи Първанов днес, които в събота най-вероятно ще бъдат изключени на пленума - Румен Петков, Евгений Желев.

Стана ясно, че от медиите в АБВ научили, че към движението има ултиматум да замразят идеите си.

Според Изпълнителното бюро ние сме отпаднали, самоизключили сме се, посочи Георги Първанов.

Намирам за смешно, за нелепо да изключиш няколко хиляди членове, обявявайки ги за самоизключили се, заяви той.

Стана ясно от думите му, че по партийните структури тече подписка в подкрепа и принадлежност към АБВ. Дали проблемът е Първанов, или Първанов с Румен Петков, или че става въпрос вече за хиляди, предположи президентът.

Това е обидно, смята той по повод обявеното от Позитано 20 самоизключване на принадлежащите към АБВ.

Като мракобеснически Георги Първанов определи действията на левицата към другарите от АБВ.

Понятие самоизключване в устава не съществува, обяви още социалистът. Според него едно обявяване на самоизключването на привържениците на АБВ от пленума ще е нелегитимно.

Страх и слабост тресат "Позитано", каза още той и добави, че модерната европейска политика не е изключването, а включването, и именно на това ще залагат в АБВ.
Държавата има нужда от силна левица и силна десница, държавата има нужда от разум, каза Георги Първанов. Ние ще излъчваме политики, уверява той.
Няма да съдя БСП, така отговори президентът на въпрос ще предприеме ли съдебни действия, ако го „самоизключат". Аз съм свързан дълбоко с партията, дал съм на тази партията най-хубавите си години, изтъкна Първанов.
Неволна грешка на езика предизвика истински интерес сред медиите. Без да иска, социалистът обяви, че „АБВ е млада партия". След това той се поправи, че били млада коалиция. На изборите формацията му ще се яви, както той каза, чрез коалиция „АБВ".

Не бяха спестени темите за появилите се „срещи" между Първанов, Бойко Борисов, Румен Петков и Бисер Миланов-Петното. Всеки път като ги хванем на тясно, ще ги съдим, закани се президентът. С компромати няма да ме спрат, увери той и припомни, че в политическата си кариера е бил обект на компроматни войни.

За пореден път Георги Първанов каза, че не знае къде е къщата на Бойко Борисов и не е ходил при лидера на ГЕРБ. В новите публикации в таблоидите Румен Петков не се появява и той се оказа засегнат. Аз да не съм изпаднал от срещите, намеси се шеговито Петков.

Георги Първанов предположи, връщайки се към сериозните теми за евровота, че след евроизборите ще се намали влиянието на ДПС като балансьор и незаобиколим фактор в политиката на страната. Ще има преструктуриране в политическото пространство, което ще изисква висока коалиционна култура, коментира още Георги Първанов.

С Борисов и ГЕРБ ще имаме много политически сблъсъци, това е нашият основен опонент, заяви Георги Първанов и се закани за пореден път да даде всичко от себе си, за да остави ГЕРБ извън властта.

За това, че не се случва АЕЦ „Белене" той обвини ръководството на столетницата. „Позитано" спира проекта, категоричен бе Първанов.

Не искаме дестабилизиране на правителството, каза още лидерът на движение АБВ в отговор на въпрос дали иска предсрочни избори. Първанов каза, че АБВ няма да къса „живо месо" от столетницата. При АБВ отиват хора, които така или иначе няма да гласуват за БСП. Той даде заявка, че движението му ще предложи по-лява политика от БСП.
В реденето на листите за евровота АБВ ще заложи на принципите на шаха - „ход за ход", стана ясно още от пресконференцията. Когато останалите формации си обявят участниците и АБВ ще обяви хората зад водача си за евровота Ивайло Калфин. Георги Първанов заяви, че повече не смята да се занимава с уставните хватки в левицата и започва организирането на дебати по ключови теми за страната.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини