Общинският съвет отхвърли увеличението с 30% на такса смет на смолянчани

С гласовете на опозицията,основно на БСП, днес местниат парламент отхвърли предложението за скок на таксата за смет на смолянчани с 30%. Заради вдигането на минималната работна заплата от 1 януари, сметосъбиращата фирма "Титан Клинър", с която общината има сключен 15 годишен договор е поискала увеличението на таксата, заради недостиг на средства. Повечето съветници обосноваха отказа да подкрепят предложението на кмета Мелемов с непосилната тежест за гражданите при подобно рязко увеличение.

Съветникът Стоян Иванов призова общината да влезе в съебна битка с "Титан", която била олигархична структура.

Съветникът от левицата Виолета Бояджиева също отхвърли подобно драстично увеличаване и призова да се запазят нивата от миналата година, да се предоговаря с фирмата по чистотата, както и да се увеличат мерките по събираемостта на тези задължения, която тя определи като "тръгична".

Кметът Мелемов обаче контрира съветниците от опозицията, напомняйки им, че именно по времето на Дора Янкова е сключен този договор през 2006г. и той е пряко обвързан с минималната работна заплата. Според специалисти контрактът е непроменяем заради клаузите в защита на "Титан".

В крайна сметка предложението падна на днешната сесия, но сега пък община Смолян ще трябва да намери нови 400хил.лв., които Титан иска, за да чисти, вследствие на увеличените й разходи.

Така бюджетът на местната хазна потъва с още половин милион, заради което някои от съветниците                          коментираха, че положението е бледствено. След като падна предложението за 30% скок, градоначалникът Мелемов призова опозицията за измисли от къде общината ще намери тези 400 хил.лв., както и средствата изисквани от МОСВ за депонирането на твърди битови отпадъци.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини