Шефът трябва да ни пази от течение, жега, студ и влага

Работодателите са длъжни да контролират температурата, влажността и дори скоростта на течението в работните помещения. Това предвижда нова наредба за микроклимата на работното място, подготвена от социалното министерство.

В офисите температурата не трябва да пада под 20 градуса през зимата и да не надхвърля 28 градуса през лятото, пише в наредбата. За топлите месеци се допуска изключение - при много топло време в офиса може да бъде и 31 градуса.

При производствените помещения температурите не трябва да падат под 16 градуса през зимата и да не надхвърлят 21 градуса през лятото. Изключенията позволяват максимална температура до 29 градуса в най-жежките дни, както и минимални температури от 12 градуса, ако работните места са непостоянни.

Наредбата въвежда и норми за скоростта, с която се движи въздухът в работните помещения. За офис течението не може да е по-бързо от 0,2 м в секунда, а за производствено хале - най-много 0,5 м в секунда. Въведени са и ограничения за влажността на въздуха в работните помещения.

За да спазват наредбата работодателите ще трябва да измерват тези показатели в офиси и халета, както и да следят каква е външната температура на сянка.

При много високи температури шефовете ще осигуряват студена вода на работниците и служителите, а при ниски - топли напитки. Те имат задължение да осигурят и подходящо облекло за микроклимата в работните помещения. Трябва да има и специални стаи за сгряване или разхлаждане.

Компаниите пък са длъжни да купуват компютри и машини, които не отделят много топлина при работа.

Шефовете на фирми, чиито служители работят на открито, като строителни например ще трябва да следят и метеорологичните кодове на БАН. При оранжев или червен код за валежи, вятър, мъгла, високи и ниски температури е забранено да се работи на открито, гласи наредбата. Изключение се прави единствено за дейности, свързани с отбраната на страната и извършване на неотложни ремонти по водопроводи, електропроводи и други.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини