Къде е Атлантида?

Шведски археолози обявиха тези дни, че са открили на дъното на Балтийско море древни артефакти – оръдия от каменния век.

Вероятно близо до мястото на тяхното откриване преди 11 000 години е имало стоянка на номади. Медиите вече кръстиха тази безспорно важна за науката находка "шведската Атлантида".

Това далеч не е първата подводна находка, наричана Атлантида. Учените по цял свят са откривали потопени древни постройки, които са претендирали за званието на митичната страна. Ето няколко от тях.

Източно Средиземноморие

През 2004 година американският учен Робърт Сармъст стигнал до извода, че загубената цивилизация се намира между Кипър и Сирия, на дълбочина километър и половина. Експедиция под неговото ръководство открива на дъното постройки, безспорно създадени от човека, както и канали и корито на река. Всичко това според учения съвпада с описанието на Атлантида от Платон.

Испания

През 2011 година испански учени обявиха своя версия за това къде се намира Атлантида. Според тях именно край бреговете на Испания под дебел пласт вода в резултат на цунами е погребан цял град.

Археолозите твърдят, че на морското дъно се таи цял комплекс от постройки, които напълно съответстват на описанието, дадено от Платон. Уредите фиксирали там струпване на метан, което може да свидетелства за гибелта на много хора в тази точка.

Великобритания

Британските учени, естествено, не изостават от колегите си. През лятото на 2012 година те заявиха, че са открили Атлантида край своите брегове. "Британската Атлантида" потънала преди 8500 години. Според експертите става дума за част от сушата, която се простирала от Дания до Шотландия. Централната част на тази земя била с размерипе на днешна Франция, а ако се вземе цялата тази част от сушата с крайбрежните острови, то тя заемала около 800 000 квадратни километра.

Бермудският триъгълник

Редом с една от най-загадъчните зони на нашата планета канадски изследователи открили предполагаемата Атлантида. Недалеч от източното крайбрежие на Куба специален робот през 2012 година направил снимки на подводни руини.

На фотографиите се оказали запечатани останки от постройки, подобни на пирамиди, фигура, напомняща сфинкс, и няколко огромни гравирани плочи. Впрочем учените по-късно изяснили, че този потънал град има малко общо с Атлантида, тъй като бил построен преди хиляда и петстотин – две хиляди години. Според Платон Атлантида е изчезнала от лицето на Земята около 9500 години преди новата ера.

Източник: http://www.dnesplus.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини